Kim Hartzner går efter intern uro

Efter nogle dramatiske uger - hvor bestyrelsen først fyrede generalsekretær Kim Hartzner - hvorefter en ny bestyrelse genansatte Hartzner, er han nu fratrådt som generalsekretær.

Kim Hartzner er blevet fundrasier. Foto Ulrik Jantzen

I en pressemeddelelse fra Mission Østs nye bestyrelse, blev det i sommerferien onsdag den 8. juli 2020 meddelt, at Kim Hartzner fratrådte som generalsekretær og dermed leder af Mission Øst. Han fortsætter dog som fundraiser.

Dette skete ”efter gensidig aftale” mellem Mission Østs bestyrelse og Kim Hartzner hedder det.
Da Kim Hartzner selv har været med til at starte Mission Øst sammen med sin far René, er det en dramatisk udvikling i selskabet, som gennem 29 år er vokset til en meget stor hjælpeorganisation, som har hjulpet millioner af mennesker i udsatte områder.

I stedet er Mission Østs programchef Peter Drummond-Smith trådt ind som konstitueret generalsekretær. Peter Drummond-Smith har et indgående kendskab til Mission Øst fra over 20 år som programchef i organisationen, men han er kun en midlertidig løsning, idet han arbejder i Brussel.

Også ny formand

Samtidig var det også en ny formand, Torben Andersen, der udtalte sig. Det skyldes, at den nye bestyrelses første formand, Pia Jensen, måtte træde tilbage. Hun havde som revisor haft opgaver i forbindelse med udarbejdelsen af Mission Østs regnskab, og det var derfor ikke lovligt, at hun sad i bestyrelsen.

Den nye formand for bestyrelsen, Torben Andersen, udtaler:
”Kim Hartzner har som medstifter og generalsekretær været eminent i opstarts- og vækstfasen som den initiativrige og dynamiske person, han er. Nu går Mission Øst ind i en konsolideringsfase for at danne base for yderligere vækst. Derfor ønsker vi at sætte Kim Hartzner fri til at gøre det, han er bedst til: at tale Mission Østs sag og samle penge ind i både Tyskland og Danmark til gavn for de over 250.000 mennesker, vi hjælper”.

Han oplyser, at bestyrelsen herefter vil rekruttere en generalsekretær, der kan føre den voksende hjælpeorganisation videre. Kim Hartzner vil som stifter fortsætte i rollen som fundraiser for Mission Øst.

Træder et skridt tilbage

”Mission Øst er vokset med hæsblæsende fart siden, jeg sammen med min far René Hartzner for næsten 30 år siden samlede og skibede nødhjælp til et forarmet Sovjetunionen og Østeuropa efter murens fald. Takket være vores donorer – store som små – er det lykkedes at hjælpe millioner af nødlidende mennesker gennem årene” siger Kim Hartzner.

”Tiden er nu moden til, at jeg træder et skridt tilbage for at koncentrere mig om det, der inspirerer mig mest: At tale de fattiges og nødlidendes sag og rejse penge, så vi i Mission Øst kan hjælpe endnu flere mennesker”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Bestyrelsesformand Torben Andersen giver den afgående general disse ord med:
”Kim Hartzners betydning for Mission Øst har været altafgørende, og jeg ser frem til at fortsætte samarbejdet med ham i den nye rolle”.

Direktøren for Mission Øst Hans Jørgen Knudsen har også besluttet at træde tilbage med udgangen af juli. Oprindeligt havde han lovet at blive til september.

Baggrunden

Baggrunden for den dramatiske udvikling er, at den tidligere bestyrelse for Mission Øst midt i juni fyrede generalsekretær Kim Hartzner, da bestyrelsen ikke kunne godkende regnskabet og den måde, som Kim Hartzner ledte organisationen på.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Der var også opstået et misforhold til den tyske samarbejdspartner, Mission East Deutschland, som bidrager med 14 mio. kr. Den tyske leder Otto Bernhardt (som er fætter til Mission Østs grundlægger René Hartzner) truede med at trække støtten, hvis ikke den tidligere formand for bestyrelsen, Carsten Wredstrøm, gik af. Som et modtræk aflyste Wredstrøm herefter den indkaldte generalforsamling søndag den 21. juni i Hillerød.

Generalforsamlingen blev dog gennemført, selv om bestyrelsen var fraværende, da den var lovligt indkaldt af formanden.

Der blev nu vedtaget en mistillidsdagsorden til de fire tidligere bestyrelsesmedlemmer, der havde fritstillet generalsekretær Kim Hartzner, nemlig Carsten Wredstrøm, David Hermansen, Helge Sørensen og Ib Alstrup.

Af de 38 stemmeberettigede stemte de 37 for at afsætte den tidligere bestyrelse.
En ny bestyrelse blev valgt bestående af Pia Jensen, Torben Andersen, Christian Nolsø, Jens Stiller og Setara Nigar Hassan. Desuden fortsatte Klaus Jahn fra den tidligere bestyrelse. De nye bestyrelsesmedlemmer blev valgt ind ved fredsvalg, da der ikke var andre opstillede. Det blev besluttet, at den nye bestyrelse skal være på seks personer. To suppleanter blev valgt: Pia Jerslund og René Hartzner (som stiftede missionen).


Artiklen fortsætter efter annoncen:Men efterfølgende viste det sig, at Pia Jensen, som var valgt som formand, måtte gå ud af bestyrelsen på grund af reglerne for forholdet mellem revision og bestyrelse.
Den nye bestyrelse er nu i gang med en uvildig undersøgelse af de forhold, den tidligere bestyrelse har kritiseret mht. økonomien og ledelsen.

Carsten Wredstrøm har kritiseret, at Mission Øst kører med en meget anstrengt økonomi og er utilfreds med, at der ikke opbygges en større arbejdskapital. Han har også påpeget det kritisable i, ”at man tager indtægter fra det næste år tilbage til det forrige år”. Og at man bogfører indtægter fra projekterne med det samme i stedet for i takt med, at de bliver afviklet. Endelig mener han, at forholdet til den tyske samarbejdspartner skal granskes.

Læs også den tidligere artikel:

Generalsekretær fortsætter – formand afsat.

Generalsekretær afsat af formand, formand afsat af generalforsamling