Advokat for forfulgte kristne i Mellemøsten er død

Justus Rein Weiner kæmpede for forfulgte kristne i PLO-områderne. Her taler han til nordmænd i Bet Norvegia i Jerusalem. Foto: Heljä Norberg

Menneskerettighedsadvokat Justus Rein Weiner (70) døde den 5. september 2020 efter lang tids sygdom, skrev præsident Dore Gold fra Jerusalem Center for Public Affairs, hvor Weiner havde kontor.

I over 20 år arbejdede forskeren fra Boston med sager, som angik forfølgelse af kristne i Mellemøsten. Han har holdt foredrag ved blandt andet Menneskerettighedsdomstolen i Genève, i FN og i USA.

– Kristne bliver ofre i relativt stor skala, når de kommer i hænderne på muslimer. Det er ikke minoriteter, der står bag, sagde Weiner under et møde på Bet Norvegia i Jerusalem.

Allerede i 2007 fortalte Weiner om kristne, som blev chikaneret i PLOs selvstyreområder. Han fortalte om de kristnes flugt fra Jesu fødeby, Betlehem. I 1948 var omkring 80 procent af befolkningen kristne. I 2007 var der bare 15–20 procent tilbage.

Weiner sagde, at Yasser Arafats opfordringer til vold og terrorisme mod Israel førte til, at færre pilgrimme søgte til Betlehem.

– En stor del af verden ignorerer, at de kristne på ”Vestbredden” (Judæa og Samaria) og i Gaza har en meget trist fremtid… Der er også stigende islamisk fundamentalisme i hele regionen og tilpasning til sharia-love i det ”palæstinensiske” system. Det står skrevet i deres forfatning.

Folk tror ikke på fremtiden, og hvis dette fortsætter, vil det blive som et ”Disneyland” med kristne motiver for folk, som kommer hertil, men der vil ikke være nogen rigtige kristne. Mennesker, der er klædt ud som kristne, vil sælge varerne, men de er muslimer, akkurat som i Jerusalems gamle by, advarede Weiner.

– Der har været mange sager om forfølgelse af kristne. Der er mord, halshugning, mennesker som får trukket huden af, skoler som brændes, og bomber, som placeres i fly, busser og biler. De kan lyve for FN og Røde Kors om, hvad der sker, sagde Weiner, som har skrevet flere rapporter og artikler om kristenforfølgelse. Om sit arbejde sagde han:


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Der har været blodige og væmmelige år i dette arbejde. Når jeg tror, at alt vil ændre sig til det bedre, så ser man på fjernsyn og internet igen noget forfærdeligt, sagde Weiner under mødet i Jerusalem.

Jerusalem Post skrev engang, at advarslerne burde få alarmklokkerne til at ringe i udlandet. Men statsledere, som kommer og går, glemmer ofte de forfulgte kristne.

Justus Rein Weiner derimod var et varmt menneske, som kæmpede for de forfulgte kristne i en ofte tavs verden.


Artiklen fortsætter efter annoncen: