IPSICC

Dominique blev dansker

- og skriver bog om Højsangen.

Da Dominique Lachat (til venstre) fik dansk statsborgerskab den 10. september, skulle han af hensyn til coronareglerne ikke trykke hånd med Koldings borgmester Jørn Pedersen (V).

Efter 46 år i Danmark har schweizisk-fødte Dominique Lachat nu fået statsborgerskab. Det skete den 10. september på rådhuset i Kolding.

Den 61-årige ”nydansker” fortæller om processen:

”Jeg begyndte at søge for godt 3 år siden, efter at Danmark åbnede op for at kunne have mere end et statsborgerskab. Jeg ville nemlig ikke fornægte min oprindelige schweiziske nationalitet.

Selv om jeg er født og opvokset, har studeret og arbejdet i Danmark, er gift med en dansker, har 4 danske børn og 9 danske børnebørn, så er 46 år åbenbart ikke nok for at undgå indfødsretsprøven, uden en lang procedure.

Jeg måtte læse Danmarks historie og politik med samfundsregler ned i detaljer. Desuden skulle jeg flere gange gøre rede for de ”små” trafikbøder jeg havde fået i Danmark og i udlandet.

Men receptionen på rådhuset i Kolding forgik dog smerteløst – uden håndtryk og mundbind.”

International baggrund

Dominique er født af schweiziske forældre (Théodore og Nellie Lachat) på Apostolsk Højskole, ”værelse nr. 333, mens min far underviste fransktalende elever i homiletik (prædikelære)”.

Senere flyttede familien til Odense, herfra til Schweiz – og som 13-årig boede han i Congo Kinshasa.

Som 14-årig gik Dominique på en katolsk skole i Kolding, og som 15-årig på Apostolsk Ungdomsskole, hvor han lærte Lisbet at kende.

– Vi skrev breve til hinanden i 7 år, mens jeg læste til ingeniør i Schweiz. Vi blev gift i Danmark, men bosatte os 1 år i Bern og 3 år i Lausanne, hvor vi fik vores to første børn, mens jeg arbejdede med projektering af sikkerhedsinstallationer for schweiziske banker, fortæller Dominique.

Herefter flyttede familien til Danmark, hvor han læste 3 år på International Apostolsk Højskole og de følgende 6 år var præst og medforstander for Apostolsk Kirke i Kolding. Han har også undervist på fransk i prædikenlære på højskolen og været forstander for Kristent Center i Ikast.

Efter en uddannelse på Danmarks Lærerhøjskole var han gennem 11 år leder og underviser for fransktalende elever på Kolding Int. Bibelhøjskole. I denne perisode rejste han meget blandt andet i fransktalende lande i Vestafrika, med henblik på start af nye bibelskoler.

Efter 6 års arbejde i Bethaniakirken Aalborg (Missionsforbudnet) flyttede Dominique og Lisbet for to år siden tilbage til Kolding.

Højsangen

For tiden arbejder Dominique på en bog om Højsangen, som han tolker som et melodrama. Bogen beskriver det valg, Hyrdinden må foretage mellem Den Gode Hyrde og Den Onde (Højsangens konge). Det er en tolkning, som har stor relevans for Danmark, mener Dominique.

”Uden Hyrdens forvandlende kærlighed, vil ingen kunne modstå ”verdens fyrste”, som fx. prøver at ødelægge Danmarks kristne institutioner med nye etiske normer,” fastslår den nye danske statsborger.

Bogen forventes at være tilgængelig i november måned på Udfordringens Forlag.