Erdogan vil omdanne endnu en tyrkisk kirke til moské

Istanbul, Turkey – Sep 27, 2018. Interior of Church of the Holy Saviour in Chora (Istanbul). The church was converted into a mosque, during the Ottoman era.

Siden præsident Recep Tayyip Erdogan for nylig omdannede den oprindeligt kristne kirke Hagia Sophia til moské, er der nu voksende frygt for, at samme skæbne vil overgå den tidligere byzantinske kirke i Chora.

Det skriver Katolsk Orientering under overskriften ”Bekymrende udvikling i Tyrkiet”.

Hellig Frelser kirken i Chora er nu et museum med storslåede, bibelske scener og portrætter af Jesus og helgenerne fra det 14. århundrede.

De ottomanske styrker gjorde kirken til moské 50 år efter erobringen af Konstantinopel i 1453. Dengang blev mange af kirkens kunstværker overmalet med kalk. Efter anden Verdenskrig blev kirken omdannet til museum, og i 1958 blev kirken restaureret, så billederne igen blev synlige. Men i november sidste år besluttede det tyrkiske statsråd, at kirken igen skulle fungere som moské.

– Det er svært at forestille sig, at denne kirke kan blive til en moské, uden at de smukke mosaikker og fresker bliver malet over, vurderer den franske historiker Fabrice Monnier ifølge Katolsk Orientering.

Også i byerne Iznik (Nikæa) og Trabzon er kristne kirker i første omgang blevet gjort til museer for senere at blive til moskéer.