Selvhjælps-projekt hitter i Dar es Salaam

Hanne Agerbo fortæller her om et bæredygtigt projekt i Tanzania.

Denne nyopdyrkede agurkeplantage ligger 75 kilometer uden for Dar es Salaam. Luthersk Mission har i samarbejde med Tearfund og med støtte fra DMRU startet projektet, hvor fem menigheder oplæres i diakoni, og flere mennesker på sigt bliver hjulpet ud af fattigdom. Foto: Hanne Agerbo

”Før var der et stort, rodet krat rundt omkring kirken. Nu er der dyrkede marker med rodfrugter og agurker. Jeg har aldrig set så flotte agurker før i Tanzania!”

Begejstringen lyser ud af missionær Hanne Agerbo, når hun fortæller om et nyt projekt, hun har været ude at se opstarten af i en landsby 75 kilometer uden for Dar es Salaam.

Hanne Agerbo er sammen med sin mand, Jens Erik Agerbo, udsendt af Luthersk Mission til administrativt og diakonalt arbejde i Tanzania.

Projektstøtte fra Danida

Projektet består i at oplære fem udvalgte menigheder i diakoni i og omkring Tanzanias hovedstad Dar es Salaam. Herfra skal projektet udvikles, så flere mennesker bliver hjulpet til at løfte sig ud af fattigdom.

– Det er fantastisk, hvordan lokale kirker og lokalsamfund hjælper hinanden til at få bedre levevilkår, vurderer LMs udsendte i Tanzania. Projektet støttes af Danida med knap 400.000 kroner.

Selv om projektet kun har været i gang nogle få måneder, har folk i lokalområdet allerede hjulpet hinanden med at rydde området omkring kirken og plante afgrøder, som kan give dem en indtægt og dermed bedre livsvilkår og en bedre fremtid.

Bibelundervisning skal skabe forandring

Luthersk Mission har startet projektet i samarbejde med den kristne nødhjælpsorganisation Tearfund, der allerede har flere lignende projekter i store dele af Afrika.

Støtten fra Danida er søgt gennem Dansk Missionsråds Udviklingsafdeling, og der er bevilget en pulje på knap 400.000 kroner over en periode på tre år.

Den lutherske Kirke i Dar es Salaam Stift står selv for at give grundlæggende bibelundervisning i de fem udvalgte menigheder om kirkens formål og rolle i samfundet.

Projektet indeholder også praktisk oplæring og vejledning i, hvordan man dyrker jorden og får mest muligt ud af de tilgængelige lokale resurser.

– Det her projekt giver de involverede en stolthed over det, de kan udrette sammen, siger LM-missionær Hanne Agerbo.

Bæredygtig hjælp til lokalsamfundet

Hanne Agerbo er meget imponeret over projektet efter at have været på besøg i et par menigheder sammen med stiftets kvindelige koordinator for diakoni, Mama Faraja.

Missionæren har set, hvordan projektet er med til at give den oplæring, der skal til, for at et lokalsamfund selv tager ansvar for at skabe forandringer.

”Der bliver ikke givet penge til dem, der deltager. De skal lære at bruge de resurser, de har. Det kan være et sted med mange sten, hvor de laver et stenbrud. Eller lerjord, hvor de lærer at lave mursten.”

”De dyrker jorden og sælger afgrøderne på markedet – til fælles gavn for hele lokalsamfundet. På den måde oplever de, at det kan lade sig gøre at løfte sig ud af fattigdom,” fortæller hun.

Skal oplære andre

Meningen er, at projektet herefter skal spredes, så de, der har modtaget undervisning, efter tre år kan oplære andre i den praktiske hjælp til selvhjælp.

Og det er en rigtig god måde at drive et projekt på. Det holder i længden, mener Hanne Agerbo.
”Vi har set mange udviklingsprojekter herude, som nok fører en masse godt med sig, men når der ikke er flere penge, så falder det til jorden igen.

Det her projekt giver de mennesker, der er involveret, en stolthed over det, de kan udrette sammen. De kan se, at deres lokale samfund bliver beriget af det, og det er noget, der flytter noget,” slutter missionæren.

Luthersk Mission har haft missionsarbejde i Tanzania siden 1911.