Smuk, rå og ægte

Fjerde bog i Forlaget Eksistensens serie ”Kristendommen ifølge…”. Den tidligere korshærspræst, Bjarne Lenau Henriksens ”Kristendommens menneskelighed” er på én gang en smuk og rå læseoplevelse, båret af ægte indlevelsesevne og med dyb respekt for menneskelivet – også det liv, der befinder sig på kanten af livet og samfundet.

Forfatteren tager os med ind i misbrugsmiljøet på Vesterbro og til Horserød fængsel – tæt ind på livet af de mennesker, der befinder sig dér.

Vi møder den psykisk syge Jens, som ønskede at blive døbt for at blive et helt menneske, og som endte med at blive frivillig i en varmestue, når hans helbred tillader det; narkomanen der halvt bevidstløst sover sin rus ud på Bjarne Lenau Henriksens skulder, den indsatte, der gennem skriftemålet godt nok ikke slipper af med konsekvenserne af sin forbrydelse, men ”nu har Gud været ind over den.

Han har rørt ved den. Synden er forladt” (s. 68), og mange flere eksempler, som alle er beskrevet med en sådan varme, at selv den mest fordømmende læser må se den Gudsskabte værdi, som er alle menneskers dybeste virkelighed.

Det er sjældent, jeg har været så berørt af en bog. Jeg står tilbage med følelsen af et: ”Ja, sådan er det!”, for forfatteren skriver utrolig klart om dén kristendommens menneskelighed, der vender op og ned på vores præstationskultur, der måler mennesker med en så anderledes målestok end den, som ”den himmelske Gud, der lider af kronisk kærlighed til sit jordiske skaberværk” (s. 98) måler efter.

Lige så klart er det, når han afslører falsk hjælpermentalitet og faren for ”at øve vold i sjælesorgen” (s. 59) og det i os, der ikke evner eller ikke har ”den tro, der møder mennesket i øjenhøjde, også når det ligger ned” (s. 36).

Bogen er fyldt med, hvad man kan kalde fyndord, som ikke bare højner læseoplevelsen, men også gør budskabet meget præcist og klart. Og det er netop budskabet, indholdet, der gør bogen så utrolig værdifuld og vigtig, at den bør læses af alle, der har med mennesker at gøre på den ene eller anden måde, om det er pædagogen, sundhedspersonalet, socialarbejderen, præsten, sjælesørgeren eller psykologen.

Men ikke nok med det: Den bør læses af enhver kristen, der mener noget med sin kristendom, ja af alle mennesker, der ønsker at være menneskelige. For bogen evner først og fremmeste at åbne læserens øjne for, at alle – selv dem, vi er blevet så vant til at kalde ressourcesvage eller socialt udsatte – er af uendelig værdi ikke blot for Gud, men at vi alle også er det for hinanden. Med andre ord, denne bog fortjener at blive læst af alle.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Bjarne Lenau Henriksen:
Kristendommens menneskelighed
112 kr. 120 kr. Eksistensen