Spændende beretning om Rita Roulunds usædvanlige liv

Lægemissionærparret Torben og Rita Roulund befandt sig i Burundii i 1973, da Tutsi-regimet udførte en udryddelse af Hutuer (en stamme, der bestod af ca. 80% af befolkningen) med en uddannelse, ja selv skolesøgende drenge blev dræbt og hældt i massegrave. En del flygtede, men Rita & Torben og børn blev tilbageholdt og sendt tilbage til Musema.

Rita, der var uddannet sygeplejerske, måtte også tage sig af sine egne børn, samtidig med at hun støttede sin mand i hans store lægegerning som leder af sygehuset på Hospitalshøjen i Musema. Hun fortæller i bogen om sin og familiens udfordrende situation, som landet Burundi befandt sig i.

Bogen, som jeg købte i en boghandel i Hjørring, er spændende som en roman, men afslører en barsk virkelighed i nyere tid! Jeg læste den i løbet af to døgn.Jeg kendte på forhånd til Rita og Torbens indsats.

Jeg var ung sammen med Torben i Odense, hvor vi mødtes i Baptistkirken og var en del af en ungdomsgruppe på ca. 30, der jævnligt mødtes til weekends og aftenmøder, hvor vi drøftede spændende ting, også lnternational Mission i Burundi & Rwanda i Afrika.

Bogen handler om kærlighed og familieliv med udfordringer, men dilemmaet for Torben var, daTutsi-stammen, der besad regeringsmagten men kun udgjorde et mindretal af befolkningen, igangsatte en udryddelse af Hutu-stammen, uden at omverdenen overhovedet kendte til det!

Kunne Torben undlade at protestere og oplyse verden udenfor Burundi? Han blev fængslet, og ingen var hidtil kommet levende ud af regimets fængsler! Hvordan klarede Rita og børnene den situation?

Lena Lassen: Burundi Tur-Retur. 160 sider. 169 kr.
Forlag: Books on demand

Anmeldt af Emil Lauge Ibsen


Artiklen fortsætter efter annoncen: