En Kennedys holdning til den ’fri’ abort – for 50 år siden

Af Svend Aage Nielsen
Stifter, Kennedy Selskabet
Lars Murersvej 8
6990 Ulfborg

Svend Aage og hustru Bodil Nielsen modtager Joan og Edward Kennedy under deres besøg i Danmark i 1971. Edward Moore ”Ted” Kennedy var demokratisk senator fra Massachusetts og lillebror til pæsident John F. Kennedy.

Den 16. september 1971 besøgte Edward M. Kennedy Danmark under en rejse til England, Israel, Danmark og Sverige, for at sætte sig nærmere ind i vore landes sundheds- og sociallovgivning.

Da vi i Kennedy Selskabet gerne ville give ham bøger af H. C. Andersen, Søren Kierkegaard og min bog: ”John F. Kennedys Livssyn” blev det vel modtaget af ham, og vi kom med til pressemødet med ham.

På det udtalte han den ros til Danmark, at ”I Danmark kan I få højt kvalificeret hjælp uden at være højt bemidlet.”

Om sundhedsforholdene i Sverige skrev han i 1971: ”Hvis børnedødeligheden i USA var så lav som i Sverige ville 50 tusind færre amerikanske babyer været død sidste år.”

Gengivet fra bogen ”OUR DAY AND GENERATION,” der består af citater af ham.

I det år, hvor den såkaldte fri abort – såkaldt, fordi loven ikke er fri for det foster, der berøves friheden til at få lov til at leve – blev indført i Danmark, 1973 gjorde Kennedy sin stilling op i et brev af den 8. januar 1973, som han medsendte til mig. Til forskel for udviklingen i Danmark skrev han:

”Medens den dybe optagethed hos en kvinde, der bærer et uønsket barn, fortjener overvejelse og sympati, er det min personlige følelse at legalisering af abort efter ønske ikke er i overensstemmelse med de værdier, som vor civilisation placerer på menneskelivet. Ønsket eller uønsket tror jeg på, at menneskeliv, selv fra dets første stadier, har visse rettigheder som bør anerkendes – retten til at blive født, retten til kærlighed, retten til at vokse sig ældre.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Til spørgsmålet om individuel valgfrihed er der let adgang til fødselskontrol, metoder og information som kvinder kan bruge til at forhindre eller udsætte graviditet. Men når først livet er begyndt, på hvilket stadium af vækst, er det min tro, at afbrydelse ikke blot skal blive afgjort af et ønske.

Jeg deler den tillid hos dem som føler, at amerikanere er villige til at drage omsorg for sine uønskede såvel som ønskede børn, beskyttende især dem, som ikke kan beskytte sig selv.

Jeg deler også den opfattelse hos dem, som ikke accepterer abort som et svar på vore samfundsproblemer – et mangelfuldt velfærds system, utilstrækkelige job træningsprogrammer og utilstrækkelig økonomisk støtte for alle dets borgere.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Når historien ser tilbage på denne æra skulle vi betragte denne generation som en, som drog omsorg nok til at stoppe krigens praksis og til at sørge for et anstændigt liv for enhver familie og opfylde ansvarligheden for sine børn fra undfangelsens øjeblik.

Med venlig hilsen Edward M. Kennedy”

NB: Det er værd at besinde sig på disse ord nu tæt på 50-året for den lov, som statsminister Mette Frederiksen kaldte ”en sejr” i sin første åbningstale i 2019. Men en sådan ”sejr”, må kaldes en sejr ikke for et vel- men for et vold-færdssamfund.