Indvandrere skaber vækst i norsk baptistsamfund

Menigheden Oslo Zion Chin Church ønsker optagelse i bap-tistsamfundet. Foto: Oslo Zion Chin Church’s Facebook.

Forud for landsmødet i Baptistsamfunnet om et par uger har to nye menigheder søgt om optagelse i kirkesamfundet. Begge er indvandrerforsamlinger.

Antallet af baptistmenigheder stiger i Norge. På 23 år er antallet øget stærkt, og hvis landsmødet godkender de to nye menigheder, vil 105 menigheder tilhøre Det Norske Baptistsamfunn ved udgangen af 2020, hedder det på kirkesamfundets hjemmeside.

Væksten har været jævn i hele perioden siden 1997. I 2000 var der 66 menigheder, i 2010 var tallet 89, og i begyndelsen af 2020 var der 103. Antallet af døbte er steget tilsvarende, fra 4.930 ved årtusindskiftet til 6.651 i 2019.

– Jeg kan bare huske et landsmøde fra det sidste tiår, hvor der ikke er blevet optaget nye menigheder, siger informationsleder Roger Dahl til Kristelig Pressekontor.

Indvandrere skaber vækst

Store dele af denne vækst skyldes, at indvandrere til Norge har startet baptistmenigheder og senere tilsluttet sig Baptistsamfunnet.

Af de 48 nye har hele 41 haft et lederskab af udenlandsk oprindelse. En del menigheder består af medlemmer fra bare én folkegruppe, andre er multietniske.

Den ene af de to nye baptistmenigheder er Oslo Zion Chin Church i Spydeberg. Menigheden blev sidste år startet af flygtninge fra Myanmar tilhørende minoritetsgruppen chin-folket.

80 til 90 procent af chin-folket regnes som kristne som følge af baptistisk mission, og derfor er det et naturligt valg for menigheden i Spydeberg at søge medlemsskab i Baptistsamfunnet. Da de startede, havde menigheden 51 medlemmer inklusive børn. Menighedens børne- og ungdomsarbejde er allerede tilsluttet Ung baptist.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Den anden menighed er Frelsens Evangeliske Menighet i Bergen, som hovedsageligt består af tamilske flygntinge fra Sri Lanka. Menigheden har 20 voksne medlemmer foruden 24 børn. De holder i udgangspunktet gudstjenester på tamilsk, men bruger også norsk og engelsk.