Sjældent fund fra Hizkijas tid

– Jeg kunne ikke sove i to nætter efter fundet af de kongelige søjlehoveder, sagde arkæolog Yaakov Billig fra Israels Antikmyndighed.

Et sjældent søjlehovede graves frem i Jerusalem. Foto: Eliyahu Yanai, City of David

Israelske arkæologer har fundet sjældne kongelige søjlehoveder. De har sandsynligvis været pynt på en kongelig bygning fra kong Hizkijas og Josias’ tid. Fundet vidner formentlig om, at jøderne følte sig trygge og flyttede udenfor Jerusalems mure, efter at assyrerkongen Sankerib opgav belejringen og flygtede på grund af et Guds under.

Der skal bygges et besøgscenter i enden af Haas-promenaden i Jerusalem. Derfor kom nogle arkæologer for at undersøge grunden. Spaden ramte en sten, og efter en forsigtig udgravning kom der ikke kun et, men to smukt dekorerede søjlehoveder til syne. De havde symboler fra Judas kongedømme.
– Jeg kunne ikke sove i to nætter efter fundet, sagde arkæolog Yaakov Billig fra Israels Antikmyndighed.

De kongelige søjlehoveder set forfra. Foto: Shai Halevi, IAA

2700 år gamle fund

De 2700 år gamle søjlehoveder er lavet af blød kalksten med dekorative udskæringer på begge sider. De to søjlehoveder blev fundet pænt begravet, det ene oven på det andet. Yaakov Billig mener, at søjlehovederne er blevet gemt her. Det øvrige byggemateriale er nok blevet ført bort for at blive genbrugt.
Søjlehovederne blev sandsynligvis brugt som dekoration på søjlerne af en bygning eller på en gårdsplads.

– Dekorationen på søjlehovederne er absolut typisk for Juda kongedømme, sagde chefarkæolog for Jerusalem-området ved Israels Antikmyndighed, Yuval Baruch, til Haaretz.
Arkæologerne stiller spørgsmålet, om det var en af Judas konger eller en rig adelsfamilie i Jerusalem, som boede i den storslåede bygning med udsigt mod Davids by og templet, fremgår det af pressemeddelelsen.

Det kongelige design fra denne tids søjlehoveder finder man i dag på 5-shekelsmønten fra Israels Bank i den moderne stat Israel.
– Der er også blev fundet genstande fra vinduskarme. Også et toilet blev opdaget. Det kan man kun finde i de riges huse fra denne periode, sagde Billig ifølge Jerusalem Post.

Et Guds mirakel

Billig fortæller, at bygningen er fra kong Hizkijas og kong Josias’ tid. Byggeaktiviteten i området tyder på, at byen blev restaureret, efter at den assyriske hær opgav belejringen af Jerusalem i 701 f.Kr. og flygtede fra området.

– Dette fund sammen med fundet af et palads i Ramat Rachel og et administrationscenter i bydelen Arnona vidner om en ny genopliving af Jerusalem. Man flyttede uden for murene efter assyrernes belejring. Vi har fundet villaer, herskabshuse og regeringsbygninger i området udenfor bymurene. Dette fortæller, at indbyggerne følte lettelse, og at der kom en opgangstid for Jerusalem, efter at den assyriske trussel var overstået, sagde Billig i pressemeddelelsen.

– Den bibelske beretning om belejringen skildrer assyrernes nederlag som en mirakuløs hændelse imod alle odds. Det kan forklare, hvorfor byens beboere pludselig følte sig sikre nok til at bosætte sig udenfor bymurene, sagde Yaakov Billig til Jerusalem Post.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I 2. Kongebog 19,31-34 overbringer profeten Esajas Herrens svar til kong Hizkija:
”En rest vil slippe levende væk fra Jerusalem, nogle af dens indbyggere vil overleve. Det gør Herren, den Almægtige, for sin egen skyld.

Hør hvad Herren siger om Assyriens konge: Han kommer ikke ind i Jerusalem. Han får end ikke lov at skyde en pil herind, eller nærme sig byen med løftede skjolde for at bygge angrebsramper rundt omkring den. Han skal vende tilbage ad den vej, han kom. Han kommer ikke herind, siger Herren. For jeg vil forsvare og frelse Jerusalem for min egen æres skyld og for min tjener Davids skyld!”

Fortsættelsen af beretningen i 2 Kong. 19, 35-36 lyder:
”Samme nat gik Herrens engel gennem assyrernes lejr og slog 185.000 krigere ihjel. Næste morgen lå der døde kroppe overalt. Da brød kong Sankerib op og vendte hjem til Nineve.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Fundet af søjlehovederne blev gjort i november bagerst i Haas-Sherover-promenaden cirka to kilometer syd for Tempelpladsen. Det nye besøgscenter skal stå på det sted, hvor kunstner Shaul Schatz’ hjem engang stod. Stedet ligger ved siden af FNs hovedkvarter for Mellemøsten. Før dem var det den britiske højkommissær, som havde huset på det strategiske sted under mandat-tiden.

Yaakov Billig påbegyndte udgravingen i Armon Hanatziv-området for 30 år siden, skrev Jerusalem Post.

Det nye fund blev præsenteret i Ir David (Davids by) den 3. september. Til stede var blandt andet kulturminister Hili Tropper, arkæolog dr. Yuval Baruch og formand i stiftelsen Davids by, David Be’eri.

Udgravningen finansieres af Turistministeriet, Jerusalem By og Ir David Foundation (Elad). Genstandene udstilles i Davids By nedenfor bymuren før den årlige Megalim-konference.


Artiklen fortsætter efter annoncen: