18 personer fortæller, hvordan Gud greb ind

– Jeg ønsker med disse historier at nå ud til folk, som ikke er vant til at besøge kirker og bedehuse, siger Ove Eikje om sin nye bog: ”Da Gud grep inn”. Andet oplag af bogen er allerede i trykken. Foto: Stein Gudvangen, KPK.

Én mødte en lysende skikkelse på et fly. Én læste sig til tro i en andagtsbog. En anden fandt Jesus gennem et eksemplar af Det Nye Testamente. Ove Eikje har skrevet om dem alle i sin nye bog.

Ove Eikje (63) er en ret ny pensionist, men han har været journalist i mange år, blandt andet for avisen Dagen og Kristelig Pressekontor. Han har også udgivet flere bøger. Den sidste er hovedsagelig baseret på interviews, som tidligere har været bragt i Dagen, men nu er bearbejdet til brug i bogen. Et par interviews er helt nye.

Tidligere har Eikje skrevet om kristne idrætsudøvere i bøgerne ”Mer enn gull” – som solgte i 7.000 eksemplarer – og ”Mer enn mål”. Denne gang har han samlet 18 personlige historier, hvor folk fortæller, hvordan de kom frem til kristen tro. Bogen ”Da Gud grep inn” er netop udkommet.

Oplaget på 1.000 bøger er allerede distribueret til kristne boghandler, og et nyt oplag på 1.000 bøger bliver trykt netop nu.

Ateisten Anita Evjen kom til tro efter en uventet oplevelse på et fly på vej hjem fra ferie i Thailand. Foto: Stein Gudvangen, KPK.

Lysende skikkelse

Bogen indledes med en spektakulær fortælling. Anita Evjen var erklæret ateist og sad i flyet på vej hjem fra ferie i Thailand, da noget underligt skete. Hun sad og læste, da hun helt uventet så en bevægelse ud af øjenkrogen.

– Jeg så op, og der stod en lysende skikkelse. Jeg var som tryllebundet, og oplevelsen tog hele mit fokus. Skikkelsen var i menneskeform, men bestod kun af lys. To øjne strålede imod mig. De var fulde af venlighed og glæde, og jeg fik følelsen af, at de kendte mig helt til bunds, fortæller Anita i bogen.

Hun syntes, verden var et spændende sted og interesserede sig for filosofi og psykologi, men savnede ikke at have en gudstro. Da hun så den lysende skikkelse, tænkte hun, at sådan måtte kærligheden se ud. Straks efter var det, som om skikkelsen smeltede ind i hende.

– Det føltes, som om hver celle i kroppen var fyldt af kærlighed. Det var som at ånde kærlighed. Tårerne løb, og jeg fattede ikke, hvad der skete, fortæller hun videre i bogen. Dette blev starten på en sand søgen efter Gud.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Jeg så, at den måde, jeg havde levet på, skadede mit hjerte. Derfor forstod jeg, at her var der brug for en regulær omvendelse. Jeg måtte skifte kurs, siger hun.

Bibelen var hun ukendt med, men nu dykkede hun dybt ned i den. Ateisten var blevet troende.

Frelst i lænestolen

Starten på Tom Dervola Osebergs trosrejse var mindre opsigtsvækkende. Han sad hjemme i stuen og læste i andagtsbogen ”Dagligt brød” af Carl Fredrik Wisløff. Det skabte ændringer.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Mit liv blev totalt forandret, og jeg blev frelst, mens jeg sad i lænestolen, fortæller han.

Efter en kristen opvækst kom han bort fra Gud i teenage-årene, men nogle kristne venner gav ham en stabel andagtsbøger, og han gik lidt modvilligt i gang med at læse den mindste af dem, nemlig Wisløffs bog. Da han læste, at ”At tro er at komme til Jesus med sine synder”, forstod Tom, at det var nu, han skulle vende om.

Han ringede til sin mor og fortalte, hvad der var sket. Hun havde bedt for ham i mange år og blev helt overvældet. Tom har oplevet meget siden 2004, da dette skete, han har blandt andet rejst rundt som sang-evangelist med sine egne sange.

Jesus manglede

Også Tor Espen Kristensen læste sig til tro. Han er meget glad for det røde Nye Testamente, han havde modtaget en dag, mens han gik i 8. klasse.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– En ældre mand fra Gideonitterne kom til skolen med en kasse Nye Testamenter. Alle eleverne fik hver sit Testamente, fortæller han i bogen.

Der skulle dog gå flere år, før Tor Espen åbnede Gideonitternes lille røde. Først da han blev student, kom han til at tænke på Det Nye Testamente i reolen derhjemme. Nogle kristne medstuderende havde fortalt åbent om deres tro, og Tor Espen blev nysgerrig.

– Dette skabte en tørst og interesse i mig efter at få mere at vide om, hvad kristendom var for noget, fortæller han i Eikjes bog. Tor Espen begyndte at gå tidligt i seng for at læse, før han skulle sove. Han var især optaget af Bjergprædikenen.

– Det var, som om jeg hørte Jesus selv tale til mig. Jeg oplevede, at Jesus manglede i mit regnestykke, siger matematikeren, som gennem sin videre bibellæsning kom frem til en afklaret tro. Men det hele begyndte med en lille bog fra Gideonitterne.

Evangeliseringsbog

Ove Eikje opfatter sin sidste udgivelse som en evangeliserende bog. Han håber, at de 18 vidnesbyrd skal nå frem til mennesker, som er åbne for det kristne budskab.

– Det er mit ønske, at disse historier kan nå ud til folk, som ikke er vant til at besøge kirker og bedehuse, de mødefremmede. Derfor håber jeg, at denne lille bog kan blive uddelt blandt slægt og venner og andre, som folk vil nå med budskabet om Jesus, siger Eikje til KPK.

– Jeg har arbejdet som journalist det meste af mit arbejdsliv. Det, som har glædet mig allermest, er interviews med mennesker, som fortæller om et nyt liv, efter at de mødte Jesus og blev frelst.

Det var ofte stærkt at høre, hvordan Gud greb ind i deres liv og skabte forvandling, siger Eikje.
Bogen fortæller, at mennesker kommer til tro i Norge også i vor tid, og Eikje håber, at det kan være til opmuntring for kristne, når de hører, at mange fortsat tager imod evangeliet.