Covid-19 vaccine udviklet uden brug af fosterceller

Den nye corona-vaccine fra Phizer er 90 procent effektiv, oplyser medicinalselskabet.

Pro-life-grupper glæder sig over, at en ny Covid-19 vaccine fra selskabet Phizer, som har vist sig effektiv i 90 % af de kliniske forsøg, er ”etisk ukontroversiel”.

The Charlotte Lozier Institute, som er en del af pro-life organisationen Susan B. Anthony List, oplyser, at det amerikanske selskab Pfizer og dets tyske partner BioNTech ikke har anvendt celler fra aborterede fostre i den forskning, som ligger bag vaccinen BNT162b2.

“Denne nyhed kan medføre en væsentlig øgning i antallet af personer, som ønsker at blive vaccineret, når vaccinen bliver offentligt tilgængelig,” vurderer advokat Wesley J. Smith i et opslag på The National Review’s hjemmeside. Wesley J. Smith er etik-rådgiver og senior fellow ved Discovery Institutes Center on Human Exceptionalism.

– Mange pro-life folk vil afvise en vaccine, der er udviklet ved hjælp af fostre, siger etiker Wesley J. Smith.

Pfizer and BioNTech oplyste i en pressemeddelelse mandag, at vaccinen “har vist sig at være over 90 % effektiv i at forebygge COVID-19 hos deltagerne”. En effektivitet på 90 procent er højere, end hvad eksperterne vurderer som nødvendigt for at stoppe spredningen af Covid-19. Vaccinen blev udviklet ved hjælp af genetisk sekventering på computere uden brug af fosterceller, skrev Smith.

Ikke færre end 17 vaccine-kandidater betegnes som etisk ukontroversielle af Charlotte Lozier Institute, mens fem kandidater betegnes ”uetiske”.

– Mange pro-life folk har udtalt, at de ikke vil bruge en COVID- vaccine, hvis den er udviklet på basis af fosterceller fra aborterede fostre, siger Wesley J. Smith.

Pfizers forskning, som stadig er undervejs, har involveret 43.538 deltagere, og man har ikke observeret nogen alvorlig sikkerhedsrisiko, hedder det i pressemeddelelsen.

Vaccinen forventes klar til brug i nødstilfælde allerede i slutningen af i år. Pfizer oplyser, at de vil søge godkendelse fra U.S. Food and Drug Administration (FDA) i denne måned.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Firmaet forventer at kunne producere 50 millioner doser vaccine i 2020 og op til 1,3 milliarder doser i 2021, hedder det i pressemeddelelsen.