Bekræfter konservativt samlivssyn

Et flertal på Norges baptisters landsmøde stemte for den bibelske samlivsform.

Magnar Mæland er fåreavler og leder af det konservative netværk Veien Videre. Foto: Ove Eikje.

Afstemningen viser, at baptistsamfundet har moderat konservative græsrødder, mener lederen af netværket Ved Veien.

Et stort flertal på baptisternes landsmøde sidste weekend opfatter ”det livslange ægteskab mellem mand og kvinde som den bibelske samlivsform”.

Vedtagelsen må ses som et svar på striden i Baptistsamfunnet i forhold til menigheden i Bærum, hvor en lesbisk gift kvinde er medlem af menighedsrådet.

Det var hovedbestyrelsen, der stod bag det forslag, som fik flertal. Vedtagelsen refererer til en udtalelse fra landsmødet i 2000:

”LM 2020 fremholder det livslange ægteskab mellem mand og kvinde som den bibelske samlivsform og bekræfter derfor udtalelsen fra LM 2000 angående homofilt samliv og lederskab i Det Norske Baptistsamfunn.

LM beder alle baptistsamfundets menigheder om at forholde sig til denne vedtagelse og vor praksis.”

Forslaget fik tilslutning fra 131 af de 179 delegerede.

Strid om suspension

Menigheden med det lesbiske menighedsrådsmedlem, Bærum baptistmenighed, har på forespørgsel fra hovedstyret valgt en såkaldt ”selvsuspension”. Det sker, mens kirkesamfundet gennemfører den såkaldte BID2022-proces, hvor et udvalg arbejder med at fastlægge ”baptistisk identitet, bibelsyn og forståelsen af frihed og forpligtelse i baptistfællesskabet frem til 2022”. Det handler blandt andet om synet på homofilt samliv.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Repræsentanterne fra Bærum baptistmenighed havde derfor hverken tale- eller stemmeret på landsmødet. De delegerede afviste dog et forslag om at give hovedbestyrelsen generel fuldmagt til at suspendere menigheder. I stedet blev et mere moderat forslag vedtaget.

’Moderat konservative’

Magnar Mæland, som leder det konservative netværk Veien Videre, udtaler, at afgørelserne svarer til hans forventninger.

– Landsmødet viser tydeligt, at den ”tolerante gruppe” er i mindretal. Deres forslag faldt, og mønsteret i afstemningerne er ret klart, siger Mæland til Kristelig Pressekontor.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Han tilføjer, at Veien Videre fint kan leve med det, som blev vedtaget om suspension. Om BID2020-processen siger han, at alle i Veien Videre ville ønske, at det gik hurtigere, men at retningen er vigtigere end tempoet.

– Det vigtige er, at vi ser tydelige fremskridt, og denne elefant må spises bid for bid, siger Mæland, som ikke tror, at hele BID-prosessen kommer i mål i 2022. Han udtrykker også ønsket om, at Baptistsamfunnet må kunne finde en vej, hvor alle kan gå sammen, både lokalt og som kirkesamfund. Men han er ikke specielt optimistisk.

– Baptistsamfundet har så stor spændvidde, at jeg ikke er sikker på, at vi klarer at holde det hele sammen fremover, siger Magnar Mæland. Han tilføjer, at det nu er vigtigt at skabe arbejdsro.

Baptistsamfundets nyvalgte generalsekretær Bjørn Bjørnø udtrykker tillid til, at BID-processen vil komme frem til gode ordninger for Baptistsamfunnet fremover.


Artiklen fortsætter efter annoncen: