Børnenes digter skrev ’Glade jul’

Den unge B. S. Ingemann er her malet af C.W. Eckersberg, ca. 1816 (Frederiksborgmuseet).

Guldalderdigteren Bernhard Severin Ingemann er kendt for sine lyse, glade børnesalmer. Men hans egen opvækst var alt andet end smertefri.

Bernhard Severin Ingemann blev født i 1789 som den yngste i en børnefolk på otte. Allerede som ti-årig mistede han sin far, der var præst. Ti år senere døde hans mor og tre søskende af tuberkulose. Også de sidste fire brødre døde tidligt, og tragedierne præger stemningen i Ingemanns tidlige digtning.

B.S. Ingemann var gift med Lucie Marie Mandix 1792-1868), der har malet mange altertavler.

Guldalder-digter

Som ung gjorde han frivillig militærtjeneste i Kronprinsens Livkorps. Senere startede Ingemann på jurastudiet og begyndte samtidig at udgive et væld af salmer og sange. Han var ven med en række kendte personer fra guldaldertiden som forfatteren H.C. Andersen, billedhuggeren Bertel Thorvaldsen og digteren Adam Oehlenschlæger.

B.S. Ingemann debuterede med værket ”Digte” (1811). Herefter fulgte tre andre digtsamlinger og tre skuespil. Ingemann forlod i 1817 jurastudiet uden embedseksamen for i stedet at studere litteratur på Sorø Akademi, der var kulturens højborg i den danske guldalder.

Under rejser i Italien, Tyskland, Frankrig og Schweiz i årene 1818-1819 blev han inspireret til at skrive romantisk litteratur, blandt andet ”Eventyr og Fortællinger” (1820). Ingemann har også skrevet en række historiske romaner om blandt andre Erik Menved og Valdemar Sejr.

Den produktive forfatter har også skrevet en selvbiografi i to bind, som udkom i 1862, dvs. efter hans død.

Akademiet i Sorø

Efter studierne i Sorø blev B.S. Ingemann i 1822 lektor i dansk sprog og litteratur ved akademiet, hvor han senere blev direktør.

Med både fri bolig og en fast stilling blev han nu endelig – efter ti års forlovelse – gift med malerinden Lucie Mandix. Han støttede sin hustru i hendes kunstneriske arbejde, hvilket ikke var almindeligt på den tid.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Salmer for børn

Ægteparret Ingemann fik aldrig børn, men Bernhard Severin skrev en række morgensalmer til brug for eleverne i Sorøe Academies Skole (1822) og Morgensange for Børn (1837).

Han har også skrevet de kendte og elskede julesalmer Glade Jul, Dejlig er jorden og Julebudet til dem, der bygge.

Selv den ateistiske litteraturkritiker Georg Brandes erkendte værdien af Ingemanns salmer og har kaldt dem ”uforgængelige”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:B. S. Ingemann (1789-1862) var lektor i dansk sprog og litteratur ved Sorø Akademi. Han skrev mange af vore kendte morgensalmer for børn, fx. I østen stiger solen op og julesalmer som Glade jul og Dejlig er jorden.

Glade jul

Komponist: Fr. Gruber, 1818
Tekst: B.S. Ingemann, 1850

Glade jul, dejlige jul,
engle daler ned i skjul!
Hid de flyver med paradisgrønt,
hvor de ser, hvad for Gud er kønt,
lønlig iblandt os de går,
– lønlig iblandt os de går!

Julefryd, evige fryd,
hellig sang med himmelsk lyd!
Det er englene, hyrderne så,
dengang Herren i krybben lå,
evig er englenes sang,
– evig er englenes sang.

Fred på jord, fryd på jord,
Jesusbarnet blandt os bor!
Engle sjunger om barnet så smukt,
han har Himmerigs dør oplukt,
salig er englenes sang,
– salig er englenes sang.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Salig fred, himmelsk fred
toner julenat herned!
Engle bringer til store og små
bud om ham, som i krybben lå;
fryd dig, hver sjæl, han har frelst,
– fryd dig, hver sjæl, han har frelst!