En klassiker blev født i julen 1818

Forfatteren af salmen ”Stille Nacht” var den østrigske katolske præst Joseph Mohr, som havde et stort hjerte for fattige. Han var selv mønsterbryder som barn af en ugift syerske. I et kapel i Oberndorf, som er navngivet efter julesalmen, kan man se dette glasmaleri af præsten.

En enlig mor, en digterpræst, et ødelagt orgel og en effektiv komponist hører alle med til historien om “Stille Nacht, heilige Nacht”.

Østrigeren Joseph Franz Mohr (1792-1848) var præst i den katolske kirke i Oberndorf nær Salzburg, da han offentliggjorde teksten til ”Stille Nacht, heilige Nacht”.

”Uægte barn” blev præst

Joseph Franz Mohr blev født af en ugift syerske ved navn Anna Schoiberin. Hans far, lejesoldaten Franz Mohr, flygtede fra både hæren og Josephs mor, før drengen blev født.

Joseph viste sig at være velbegavet, og en sponsor hjalp ham til at få en højere uddannelse. Som uægte barn skulle han dog have pavens tilladelse til at læse teologi – men det lykkedes, og i 1815 blev han ordineret som præst.

Pastor Mohrs første embede var i en valfartskirke i alpelandsbyen Mariapfarr. Han blev dog i 1817 forflyttet til Oberndorf ved Salzburg, hvor han blev hjælpepræst. Her fik han kontakt med skolelæreren Franz Gruber, der var organist i nabobyen.

Franz Xaver Gruber var organisten, der den 24. december 1818 fik travlt med at skrive en melodi til præstens salme. Samme aften blev salmen introduceret i kirken akkompagneret af kor og guitar.

Juleaftensdag 1818

En kold juleaftensdag i 1818 om morgenen skulle præsten forberede midnatsmessen. Men fordi orglet var ødelagt af fugt, tog han sit juledigt, som han havde skrevet et par år tidligere, og gik tre kilometer hen for at besøge sin gode ven, organisten i byen Arnsdorf bei Laufen.

Og Franz Gruber svigtede ikke præstens tillid. Til midnatsmessen samme aften var musikken til Stille Nacht klar, og salmen blev spillet og sunget akkompagneret af kor og guitar.

Pastor Mohr blev forflyttet flere gange, før han blev landsbypræst i Wagrain. Her grundlagde han stedets første skole.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Han oprettede også en fond til at støtte fattige børns skolegang og var med til at systematisere ældreomsorgen. Den lokale skole er opkaldt efter Joseph Mohr, der døde i 1848, og der bliver værnet om hans grav på den nærliggende kirkegård.

”Verdens kendteste julesalme” er nu gendigtet på mindst 121 sprog. I år er det 170 år siden, at den danske salmedigter B. S. Ingemann skrev sin gendigtning af salmen til Grubers melodi.