Slap af – udmattelse er ikke en udmærkelse

Denne bogs budskab er, at det ikke er meningen – og slet ikke Guds mening – at vi skal stresse og slide os selv op. Lige så meget, som Gud har skabt os til at arbejde, har han også skabt os til at hvile.

Forfatteren skriver enkelt og letforståeligt og har mange gode formuleringer. Her er tre eksempler, som også udtrykker bogens hovedbudskab om at huske at hvile: ”Vi lægger med god grund vægt på nødvendigheden af et helligt liv, men vi glemmer alt for ofte at prioritere et sundt liv”.

”Overraskende nok taler Bibelen mere om hvile end om arbejde.” ”Hvile er ikke noget, der kommer af sig selv. (…) Hvis du bare passivt venter på en lejlighed til at hvile dig, får du måske aldrig muligheden.”

Bibelsk, praktisk og realistisk

Pablo Martinez er kristen psykiater og argumenterer både ud fra Bibelen og sin faglige viden om vores psykiske behov. Han er både bibelsk, praktisk og realistisk.

Han udpeger mange steder i Bibelen, der handler om hvile, og der er flere, end de fleste af os nok lige regnede med. Og skriftsteder og situationer i Bibelen udvider han betydningen af ved at udlægge, hvad de kan lære os om at hvile.

Jesus siger til Martha, at hun bekymrer sig om mange ting, men noget er vigtigere end andet. Af det kan vi lære: ”Du kan måske udrette mangt og meget, men der er kun få ting, der virkelig betyder noget. Du behøver ikke tage ethvert behov som en forpligtelse. Vi kan ikke imødekomme alle behov, og et behov er ikke i sig selv et kald til at gøre noget ved det.”

Gud og Jesus som frustrerede

Jeg synes, at det mest overraskende er, at også Gud og Jesus kunne være frustrerede. Gud er frustreret over, at det ikke går efter hans planer med hans folk Israel, og Jesus over, at jøderne ikke tog imod ham som Messias.

Det er ikke, fordi Gud eller Jesus gør noget forkert eller laver for lidt, det er, fordi de har at gøre med en falden verden. Det er også vores vilkår, og derfor kan vi trøste os med, at selvom vi gør det rigtige, er det ikke altid, der kommer det ud af det, der burde.


Artiklen fortsætter efter annoncen:For ledere og alle kristne

Bogen henvender sig først og fremmest til kristne ledere, præster og forkyndere. Men alle kristne kan bruge dens gode råd til at finde balance mellem arbejde og hvile i forhold til opgaver i kirken, deres arbejde og omgivelsers og egne krav.

Pablo Martinez: Pas godt på dig selv. Om at overleve og trives i en kristen tjeneste.
136 sider. 99,95 kr.
Udgivet af Credo i samarbejde med Evangelisk Alliance i Danmark