Missionærerne rejser ud igen
70 NLM-missionærer rejste til Norge på grund af corona. Nu vender mange tilbage til tjenestelandene.
Mange af Norsk Luthersk Misjonssambands missionærer er nu rejst ud igen efter flere måneder i Norge.
Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) havde omkring 110 udsendte, da pandemien brød ud. Kort tid derefter var omkring 70 af dem vendt hjem til Norge.
Flere missionærer har afsluttet deres tjeneste i år, mens andre er vendt tilbage til tjenestelandene. Der er også kommet nye missionærer til. Nogle af de tidligere missionærer rejser ud igen før jul.
Ved årsskiftet regner organisationen med at have 70 missionærer i aktiv tjeneste.
– Totalantallet bliver meget lavere, end det var før pandemien, men vi regner med, at det vil øges i løbet af næste år, siger Hans Arne Sanna, leder for NLM udland, til Kristelig Pressekontor.
Lever under større pres
NLM har missionærer i 14 lande i Syd-Amerika, Afrika og Asien, samt udsendte i ”sensitive” områder, som ikke kan omtales. Da pandemien ramte, blev kun 30 missionærer i tjenestelandene.
– Missionærerne lever under et andet pres, når de er i et andet land, og det er godt at komme hjem og puste lidt ud, forklarer Hans Arne Sanna. Men begrænsninger i form af strenge karantæne-regler gør det svært at vende tilbage fx. til Mongoliet.
NLM har foretaget individuelle vurderinger af situationen i hvert af tjenestelandene. Således valgte man at hjemkalde alle udsendte til det borgerkrigshærgede Elfenbenskysten.
Ellers har missionærerne selv haft en vis indflydelse på, hvad de ville gøre under pandemien. I Japan har missionærerne gode muligheder for medicinsk behandling. Også Hong Kong vurderes som et trygt sted under pandemien.
– Der er forskellige smittesituationer i landene, og desuden tilhører nogle missionærer en risikogruppe, mens andre ikke gør det.
Vi har også taget hensyn til familier med børn. Mange skoler har været lukkede og har ikke kunnet åbne igen. Flere missionærbørn har derfor måttet få undervisning digitalt fra Norge, siger Hans Arne Sanna.
Ny normalitet
– Selvom det er krævende, vælger mange af vore udsendinge at rejse ud igen. De er glade for at kunne rejse tilbage, for det er der, de hører hjemme, og så kan de fortsætte med en del af deres arbejde. Det har været vigtigt for dem, siger Sanna, som forventer en normalisering i løbet af 2021.
– Jeg ser ikke, at det sker snart, men måske i efteråret 2021. Jeg tror, vi vil have mange udsendte både i vinteren og i foråret, og at vi kan finde gode måder at få arbejdet til at fungere på.
Men før vaccinen er kommet, vil det være unormale forhold. Så gælder det bare om at finde en normalitet i det unormale, slutter Hans Arne Sanna.