Tak for forbøn og støtte under covid-19

To børn bliver i hemmelighed oplært i den kristne tro. Billede: Hi-tae, Jung

I dette interview fortæller en af Dansk Europamissions kontakter, hvorledes covid-19 er blevet håndteret i Nordkorea – og hvordan undergrundskirken har reageret.

Hvordan har covid-19 påvirket Nordkorea?

– Coronavirussen har spredt sit hurtigt i Nordkorea. I begyndelsen kom den over grænsen med embedsmænd, handelsfolk og udenlandske gæster fra Kina. Derfor lukkede den nordkoreanske regering grænserne.

Pyongyang, de store byer i grænseregionen og lokale markedspladser i området blev også lukket ned. I hver by og distrikt blev der desuden oprettet særlige karantæneområder, hvor de formodet smittede blev isoleret.

Hundredetusindvis af mennesker har efter sigende været interneret i disse områder. I juli måned blev dele af nedlukningen ophævet igen, men der er stadig restriktioner angående bevægelighed og handelsaktiviteter.

Hvordan har covid-19 påvirket undergrundskirken i Nordkorea?

– På grund af nedlukningen i Nordkorea har undergrundskirken været tvunget til at indstille sine konkrete aktiviteter. Kirkelederne i hver enkelt region har intensivt forsøgt at opmuntre og drage omsorg for de troende, men de har været forhindret i at rejse rundt og besøge dem.

Da nogle af restriktionerne blev ophævet i midten af juli, kunne de begynde at gennemføre visse aktiviteter igen, og vi håber, at situationen giver mulighed for at fortsætte ind i november og december.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hjælp fra udlandet

Hvilke provinser og byer er hårdest ramt?

– Grænseegnene nær Rusland og Kina er hårdest ramt. Der var også et stort udbrud i Pyongyang, fordi mange arbejdere måtte vende hjem fra deres arbejdspladser i udlandet.

Der bor mange embedsmænd og arbejdere i hovedstaden, som normalt arbejder i udlandet. Hele området – også byens markeder – blev lukket ned. Til at begynde med kunne regeringen ikke gøre andet end at sende folk i karantæne og holde byen lukket.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Senere modtog landet hjælp udefra til at kunne bekæmpe pandemien mere aktivt.

Kirker uddeler nødhjælp

Hvordan har undergrundskirkerne håndteret det store behov for hjælp blandt kristne og i samfundet som helhed?

– Menighedernes medlemmer har samlet nødhjælp sammen og delt det ud, så de allerfattigste i menigheden kunne overleve. De har brugt de nødrationer af varer og medicin, som allerede var blevet leveret, inden virussens udbrud.

Den almindelige nordkoreaner er meget fattig. Priserne på dagligvarer er eksploderet til næsten firedobbelt niveau. Selvom markederne holder åbent, er der kun få og dyre varer at få. For indbyggerne i Nordkorea er det meget svært at overleve.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Tak til danske kristne

Hvad betyder det for undergrundskristne i Nordkorea, at kristne i Danmark beder for dem og støtter dem med medicin og mad?

– Det er et udtryk for Guds utrolige nåde og kærlighed, at vi to gange i år har fået mulighed for at distribuere nødhjælp til nordkoreanske kristne, som står i så alvorlig en situation.

De nordkoreanske kristne udtrykker en dyb taknemmelighed over for deres støtter i Danmark. Jeres støtte og forbøn opmuntrer og styrker undergrundskirkerne og de kristne i Nordkorea, slutter han.

Hjertelig tak til alle, der står sammen med de forfulgte kristne i Nordkorea.

I Nordkorea er det en forbrydelse af være kristen

• Kim Jong-uns farfar, Kim Il-Sung, grundlagde Juche-ideologien, som er en kombination af kommunisme og kultdyrkelse af Kim-familien. Nordkoreanere er tvunget til at følge ideologien.

• Opdages kristne, kommer de i fangelejre, hvor de typisk udsættes for syv-otte grusomme torturmetoder, bl.a. pisk. I arbejdslejrene er der vidnesbyrd om, at nogle kristne stilles over for valget om at afsværge den kristne tro eller dø.

Indsatte udsættes for voldsom tortur i Nordkoreas fangelejre. Kristne vil typisk udsættes for syv-otte grusomme torturmetoder, bl.a. pisk. I arbejdslejrene er der vidnesbyrd om, at nogle kristne stilles over for valget om at afsværge den kristne tro eller dø.

• Ikke kun individer sendes i arbejdslejre, men hele familier straffes i tre generationer frem og tilbage.

• Kristne, der har udsonet deres straf, forflyttes til fattige egne, bl.a. i den nordlige del af landet.

• Alligevel er der anslået 400.000 hemmelige kristne i landet – dels efterkommere af vækkelsen i Pyongyang i 1907 og dels nye kristne, som er kommet til tro på Jesus ved rejser i Kina.

Nordkoreas kristne beder for danskere her under coronakrisen

En nordkoreansk kirkeleder har skrevet følgende takkebrev til danske kristne:

”Kære søster og bror.

Jeg hilser dig med Herrens fred.

Vi har det alle godt, takket være din omsorg og betænksomhed. Vi gør vores bedste med de muligheder, vi har.

For tiden er der i grænseegnene indført restriktioner, som skal forhindre virussens indtog og spredning.

Hvis man kommer rejsende fra andre lande eller regioner, kommer man i karantæne i 20-30 dage og får foretaget et grundigt lægetjek.

Jeres store hjælp kom nemlig frem i rette tid,
så vi kom sikkert igennem denne nødsituation.

Saltvand og hvidløg skal fremme sundheden

Sundhedsmyndighederne har endvidere beordret de lokale husstande til at bruge saltvand og hvidløgsekstrakt, og alle skal jævnligt lufte ud for at fremme den individuelle sundhed.

Regeringen gør tilsyneladende alt, hvad den kan, men forebyggelsesindsatsen ser ikke ud til at være ret effektiv.

Vi ved, at fremtidens kulde eller trængsler hverken kan ryste eller bekymre os.
I stedet vil vi vende blikket mod Herren Jesus Kristus.

I områderne langs grænsen forsøger indbyggerne at blive inden døre, og på markederne er det ikke muligt at skaffe sig nok korn, brænde, grøntsager eller kød.

Priserne på ris, madolie, grøntsager og frugt stiger hurtigt, og manglen på helt basale varer øger hurtigt de trængsler, familierne står i.

Gud hjælper

Men den slags pludselige problemer tager Gud i sin store barmhjertighed hånd om. Jeres store hjælp kom nemlig frem i rette tid, så vi kom sikkert igennem denne nødsituation.

Vi ved, at I vil fortsætte den hengivne og velvillige støtte til jeres trosfæller. Med den mindsker I vores følelsesmæssige byrder og bringer nåde og frugt i vores åndelige liv, så vi ved, at fremtidens kulde eller trængsler hverken kan ryste eller bekymre os.

I stedet vil vi vende blikket mod Herren Jesus Kristus og være forvissede om, at glæde og herlighed venter os både nu og i evigheden.

Vi vil gerne bede for dig og vores brødre og søstre i Danmark og hele verden.

Vi beder om, at Gud i sin faderkærlighed vil beskytte dig mod coronavirus og sørge for din sundhed og sikkerhed.

De bedste hilsner,
En nordkoreansk kirkeleder”