Alderdom giver god mening

Af Svend Aage Nielsen,
forfatter, stifter af Kennedy Selskabet, Vedersø Klit

Det var dystert at læse i Udfordringen den 10. 1. 2021 Dr. Ezekiel Emanuels påstande om, at ”Livet efter 75 giver ingen mening.”

Hvordan kan den valgte præsident Joe Biden have en så betroet medarbejder i sin ”Covid-19 task force”? Lægens påstand er en direkte hån mod den 78-årige nye præsident – og millioner andre over 75 i alder.

Synspunktet er også en hån mod Bibelens syn på de ældre. Først som 90 og 100-årig blev Sara og Abraham forældre til Isak. Derved blev Abraham stamfader, og han døde 175 år gammel. Når Gud lod ham leve så længe, er det groft at påstå, at de sidste 100 år var ”uden mening.”

I det fjerde af de ti bud: ”Du skal ære din far og mor” ligger der også en respekt for forældre som de ældre, der har længere erfaring i livet. Desuden følges det af ordene ”for at du kan få et langt liv…”

I Lukasevangeliet kap. 2 v. 38 fortælles om den 84-årige enke, Anna, at hun ved synet af barn Jesus ”lovpriste Gud og talte om barnet til alle, som ventede Jerusalems forløsning.” Det gav også god mening.

I den tidlige kirkehistorie blev den 86-årige Polykarp et lysende eksempel, da han ikke ville afsværge sin kristne tro for at undgå martyrdøden. ”Aldrig har Jesus gjort mig noget ondt,” var hans gode begrundelse.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Der er også i verdenshistorien mange eksempler på, at der har været brug for mennesker højt oppe i årene. Sådan må Joe Biden vel også have tænkt, da han stillede op til præsidentvalget i USA.

I lang tid har jeg glædet mig over, hvor godt Mrs. Caroline Kennedy har forvaltet arven efter sine forældre: Jacqueline og John F. Kennedy. Hun har skrevet: ”Min far lærte os alle, at vi er aldrig for gamle eller for unge til at være til tjeneste for samfundet.”

Alder er en gave, der følger af, at man ikke dør. I det almindelige liv er det uvurderligt, hvad børn har af glæder med og fra deres bedsteforældre.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Så kan Dr. Emanuel tilkomme at fortsætte i en betroet stilling? Ifølge vor dronning bør man i betroede stillinger kende forskel ”på rigtigt og forkert.”

”Du må ikke slå ihjel” gælder både andre og os selv. Hvorfor har Dr. Emanuel ikke forholdt sig til, at det bliver meget tungere for de pårørende at leve efter de 75års ældre, hvis de følger hans tunge tankegang?