Rodet aflysning af julegudstjenester

I sidste øjeblik fik myndighederne biskopper og menighedsråd til at aflyse julegudstjenesterne.

I Pinsekirken i Thisted var mange allerede den 6. december, før julen, blevet smittet, som det fremgår af denne avisomtale i Nordjyske.

Provsteforeningen, Præsteforeningen, Landsforeningen af Menighedsråd og de danske biskopper anbefalede sent lilljuleaften at aflyse både julegudstjenesten og de øvrige gudstjenester frem til 3. januar.

Beslutningen, som er uden fortilfælde nogensinde, skyldtes regeringens restriktioner i anledning af risikoen for Covid-19 smitte.

Tidligere lillejuleaften skrev Kirkeministeriet ellers, at myndighederne nu vurderede, at man godt kunne holde gudstjeneste i kirken på sikker vis, hvis den ikke varede mere end 30 minutter og man undlod at synge.

Ifølge Kirkeministeriet skyldes skærpelsen “resultaterne af en ny undersøgelse om udbredelsen af en mere smitsom variant af en ny og muligvis mere smitsom corona-virus.”
Det var dog stadig muligt at holde udendørs gudstjenester, drive-in- samt virtuelle gudstjenester, dvs. på nettet.

Det værste rod…

Søren Abildgaard, der er formand for Landsforeningen af Menighedsråd, kaldte over for onlinemediet Kirke.dk situationen “det værste rod, jeg nogensinde har oplevet i folkekirken”:

– Det har været en fuldstændig urimelig beslutningsproces, som stiller menighedsråd, præster og funktionærer i en helt umulig situation, siger han og forklarer, at landsforeningen støtter anbefalingen om at aflyse gudstjenester i 11. time “med ganske stor uvilje”, men at man har valgt at gøre det, fordi der er behov for afklaring.

Nogle præster og menighedsråd besluttede dog at holde julegudstjenesten på trods af denne udmelding.

– Vi konkluderede, at vi ville kunne gennemføre en gudstjeneste med de sidste nye restriktioner på en tryg og forsvarlig måde. Det var vores udmelding omkring den 24/12. Det var en enkel og komprimeret julegudstjeneste, siger Bent Hald Larsen fra Herning Frikirke.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Forskellige elementer måtte tages ud af programmet, men folk var glade, og de medvirkende fuldt ud tilfredse. Online streamingen fungerede perfekt, så folk kunne følge med der.

– Vi (præst og menighedsråd) talte sammen og blev enige om, at vi godt kunne overholde restriktionerne i vores kirke, siger Tommy Smedegaard Petersen, menighedsrådsformand ved

Blovstrød Kirke.

– Vi havde netop fået et luftrensningsanlæg, så vi kunne afholde gudstjenester af en halv times varighed, med 30 minutters pause, hvor der blev luftet igennem inden næste hold kom. Der var tilmelding til gudstjenesterne, og folk blev guidet på plads. Det var anderledes at holde gudstjeneste uden sang, men orglet spillede og de folk, som kom, var meget glade for at deltage. Vi var også selv rigtig glade for at kunne gennemføre.


Artiklen fortsætter efter annoncen: