Flere af de bortførte piger er flygtet fra Boko Haram

Næsten syv år efter bortførelsen er det nu lykkedes nogle af Chibok-pigerne at undslippe.

USA’s daværende førstedame, Michelle Obama, engagerede sig allerede den 7. maj 2014 i kampagnen #BringBackOurGirls med opslag på Twitter. Tre dage senere, den 10. maj 2014, holdt Michelle Obama det, som normalt var præsidentens ugentlige tale for at understrege, at hun var ”rasende og sønderknust” over forbrydelsen i Nigeria.

– Hun spurgte: ’Er det min far? Er det min far?’ Og så græd hun så meget, at jeg ikke kunne høre mere. Jeg græd også. Jeg havde ikke forventet at høre fra hende igen, fortæller Ali Maiyanga, efter at datteren Halima pludselig ringede hjem forrige torsdag.

Halima Ali Maiyanga, der var en af de over 100 savnede unge kvinder, fortalte sin far, at hun og flere andre var flygtet fra terrorgruppen Boko Haram.

”Hele familien er så lykkelig. Vort hus er fuldt af mennesker, som glæder sig sammen med os,” fortalte faderen, der dog ikke har snakket meget med sin datter. Hun befandt sig sammen med flere andre undslupne under opsyn af Nigerias hær, og hun havde ringet fra en telefon tilhørende en af sikkerhedsstyrkerne.

Stedsøster frigivet

TV-stationen CNN har uden held bedt hæren bekræfte Ali Mayingas forklaring, samt oplyse, hvor mange piger, der nu er undsluppet.

Halima Maiyanga er stedsøster til Maryam Ali Maiyanga, som blev befriet af Nigerias hær i 2016. Da havde Maryam dog allerede fået et barn med en officer fra Boko Haram siden bortførelsen.

Fanget siden 2014

I april 2014 brød islamister fra Boko Haram ind på en pigeskole i byen Chibok og kidnappede 276 skolepiger. Terrorgruppen, som er en del af Islamisk Stat, angriber ofte skoler, lærere og elever i kampen mod ”vestlig undervisning”.

Bortførelsen i 2014 førte til mange internationale protester og kampagnen #BringBackOurGirls, som blev støttet af flere kendisser.

Flere af de 276 skolepiger undslap kort tid efter bortførelsen. Én blev fundet i maj 2016, hvor hun kom ud fra en skov i Nigeria og bad om hjælp.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Terrorgruppen løslod 21 piger efter forhandlinger med regeringen i 2016. Senere blev 82 piger frigivet i en fangeudveksling med Boko Haram i Abuja i 2017.

Siden da hørte man ikke mere fra de tilbageblevne 112 unge kvinder fra Chibok, indtil Halima ringede hjem sidste torsdag.