Partelefonen har stor succes

Center for Familieudvikling er kommet godt fra start med anonym rådgivning.

Mange oplever udfordringer i parforholdet. Derfor har Center for Familieudvikling åbnet en partelefon, hvor rådgivere forsøger at hjælpe par til at håndtere og forstå udfordringerne på en ny måde.

– Med rådgiverens hjælp øges sandsynligheden for bedre trivsel og for, at man får den respons, man håber på, fra sin partner. Den nye rådgivningslinje er en pendant til Børns Vilkårs BørneTelefonen, forklarer Mattias Stølen Due, direktør i Center for Familieudvikling.

Problemer vokser over tid

– Partelefonen kan sammenlignes med BørneTelefonen fra Børns Vilkår, siger psykolog Mattias Stølen Due.

Knap halvdelen af alle par bliver skilt, og hos mange af de øvrige par kan der være problematikker, som bare vokser. I begyndelsen er det måske mindre udfordringer, men senere bliver problemerne større, ofte fordi man ikke får talt ordentligt sammen. Folk ved heller ikke, hvad de konkret skal gøre for at få et ellers godt parforhold på sporet igen.

Med den ny partelefon håber Mattias Stølen Due, at flere vil føle det lettere at tage telefonen med mulighed for at være anonym end at kontakte en parterapeut og sætte sig over for vedkommende alene eller med sin partner.

Tavshedspligt

Man kan være anonym, når man ringer til partelefonen, hvor man får hjælp af psykologer, psykologstuderende, psykoterapeuter eller andre med en relevant faguddannelse. Disse er frivillige – men underlagt tavshedspligt.

Rådgiverne er uddannede hos Center for Familieudvikling til at arbejde med par, og de vil være klar til at henvise videre, hvis man sammen finder ud af, at der er behov for yderligere støtte.

Anonym hjælp i tide

– Nogle ligestiller en parterapeut med skilsmisse. De har venner og bekendte, der som en sidste udvej har prøvet at søge om hjælp hos en parterapeut, inden det så alligevel endte med skilsmisse. Forklaringen er i mange tilfælde, at problemerne er blevet for store, før parret har søgt om rådgivning, siger Mattias Due.

Hans bedste råd er at søge hjælp, før problemerne bliver alt for uoverskuelige.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Vi ved fra forskningen, at jo før man får gjort noget ved problemerne, jo større er chancen for at redde forholdet. Nogle gange er det mindre og meget konkrete ting, som kan klares ved for eksempel at skabe mere tid til hinanden.

Men hvordan gør man det? Typisk for mange par er det en hverdag med alt for meget travlhed og for lidt tid, der skaber grobunden for problemerne.

Mattias Stølen Due peger på, at det desuden for mange par kan opfattes som en falliterklæring at søge hjælp. For nogle kan det føles lettere, når man anonymt kan ringe og bede om et par gode råd. CfF håber, at den nye rådgivningstelefon vil få folk til måske at ringe flere gange for at få en opfølgende samtale.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det er især kvinder, der benytter sig af Partelefonen, da kvinder ofte har lettere ved at tale om følelser med andre. Alligevel er mændene også godt repræsenteret blandt de 30-39 -årige, som er den gruppe, der oftest kontakter Partelefonen.

Man kan læse mere om Partelefonen på Center for Familieudviklings hjemmeside. Partelefonen har nr. 44 144 146.