Belgiens eutanasi-lov er ude af kontrol

Advokat Giorgio Mazzoli har kritiseret Belgiens eutanasilov ved menneskerettighedsrådet.

Flere lande har kritiseret Belgiens eutanasilov fra 2002 under et møde i FN’s Menneskerettighedsråd i forrige uge, skriver The Christian Post.

Den belgiske lov beskytter ikke ældre og mennesker med handicap, og antallet af registrerede eutanasi-dødsfald er hundrededoblet, lyder kritikken.

“Desværre har vi i årenes løb set Belgiens eutanasilov komme helt ud af kontrol,” fastslog Giorgio Mazzoli, der er FN-repræsentant for den kristne advokatgruppe ADF International. I udtalelsen påpeges det også, at loven blev udvidet i 2014, så belgiske læger også må yde assisteret selvmord til børn i alle aldre.

Periodisk vurdering

I et af de tragiske tilfælde afsluttede lægerne en 23-årig kvindes liv, efter at hun i længere tid havde kæmpet med psykisk sygdom. Belgien bliver nu undersøgt i forbindelse med “Universal Periodic Review,” hvor man ser på de enkelte landes overholdelse af menneskerettighederne og opfordrer dem til at overveje reformer.

“I 2017 var 20% af dødsfaldene ved eutanasi i Belgium udført på patienter, der udviste aldersrelaterede symptomer.

Et fair og retfærdigt samfund tager sig af sine mest sårbare. International lov beskytter ethvert menneskes iboende ret til livet og kræver, at landene beskytter værdigheden og livet for alle mennesker, i stedet for at hjælpe med at afslutte deres liv,” fortsatte Mazzoli.

Han opfordrede på det kraftigste Belgiens regering til at afvikle eutanasiloven og i stedet bruge ressourcerne på at ”forbedre den palliative omsorg for dem, der nærmer sig den naturlige afslutning på livet”.

Retssag udfordrer loven

ADF International støtter en retssag, som udfordrer Belgiens eutanasilov ved Den Europæiske Menneskeretsdomstol. Sagsøgeren er Tom Mortier, hvis mor døde efter ”lægeassistance” i 2012.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Tom Mortiers mor døde under meget mistænkelige omstændigheder i 2012.

Den belgiske eutanasilov kræver, at patienten skal være i en medicinsk set håbløs situation med konstant og ubærlig fysisk eller mental lidelse, som ikke kan lindres, hvadenten tilstanden skyldes sygdom eller ulykke.

Mortiers mor var fysisk rask, og hendes psykiater gennem 20 år mente ikke, at hun opfyldte betingelserne for eutanasi, fastslår gruppen. ”Alligevel blev hendes liv afsluttet ved eutanasi i 2012, udført af en onkolog uden bekræftede psykiatriske kvalifikationer.

Hverken onkologen, som gav indsprøjtningen, eller hospitalet havde informeret mig eller nogen af mine søskende om, at vores mor overvejede eutanasi,” sagde Tom Mortier og tilføjede:


Artiklen fortsætter efter annoncen:“Jeg fandt først ud af det en dag senere, da jeg blev kontaktet af hospitalet, som bad mig tage mig af nogle praktiske ting”.

Mulig interessekonflikt

Det er ikke lovpligtigt at informere familien, hvis nogen ønsker at dø ved eutanasi i Belgien. Men lægen, som afsluttede Mortiers mors liv, sidder i bestyrelsen for Federal Commission, som skal sikre, at eutanasi-sagerne følger loven. “Han leder også en pro-eutanasi-organisation, som modtog et beløb fra Tom Mortiers mor nogle uger før hendes død,” oplyser ADF.

I januar 2018 advarede repræsentanter for den katolske kirke om, at eutanasiloven blev misbrugt, så patienter blev dræbt uden de foreskrevne sikkerhedstjeks. I sommeren 2018 kom det frem, at tre mindredårige var døde ved eutanasi i 2016 og 2017.

Sidste år i november undersøgte belgiske myndigheder omkring 10 formodede illegale eutanasi-relaterede dødsfald i byen Leuven, der ligger ca. 25 km fra Bruxelles.


Artiklen fortsætter efter annoncen: