Heksene stormer frem

Af Iben Thranholm. Cand. teol., journalist og samfundsdebattør

Hvis man tror, at en heks blot er en symbolsk figur, vi brænder af på bålet til Sankt Hans, som vi netop har fejret, tager man fejl. Heksen og heksekunst er i disse år på vej tilbage i stor stil. En søgning på Instragram under hashtagget #instawitches vil vise, at der lige nu er en meget stor bevægelse af kvinder, der er begyndt at arbejde med det heksede.

På det sociale medie TikTok har en heks, der tilbyder at kaste forbandelser og udføre magiske hekserier, fået over otte millioner likes. Også bøger om, hvordan man udfører heksekunst, magi og tryllerier bliver solgt i hobetal. Det er især helt unge kvinder, som føler sig tiltrukket af det heksede.

Da Danni Druehyld, en af Danmarks mest legendariske hekse, der boede i Rold Skov, for nylig døde, var der en kæmpe hyldest til hende i medierne. Deadline på DR2 havde inviteret to yngre hekse i studiet, som fortalte om, hvordan de arbejder med at manipulere naturen eller energier.

Også på overnaturligt plan. Det kan være vætter, der er naturånder, eller på et højere plan, guder. Energier kan også være lykke, held og velsignelser og forbandelser. Hekse ofrer også til deres omgivelser.

En heks er ikke længere en gammel, grim kvinde med vorte på næsen, men derimod selvbevidste kvinder, der tager deres feminine kraft tilbage.

Heksene stormer frem. De er feminister, der står op imod patriarkatet og alt det, som de mener er galt med vores samfund i dag. Mange kvinder føler sig frustrerede og vrede over de sociale og politiske forhold og samtidig ude af stand til at skabe en positiv forandring.

Derfor tyr mange til heksekunsten, fordi det giver dem en følelse af personlig selvstændiggørelse og kraft. Feminin kraft. Men det handler også om åndelig kraft. Heksene opfatter sig selv som gudinder eller præstinder, der er i direkte kontakt med naturen, og som besidder kræfter til at manipulere med den.

At være heks har altid handlet om skille sig ud, om at være den kvinde, der ikke ville gøre som kirken eller mændene, patriarkatet, ønskede. De fremadstormede hekse er derfor også et af tidens tegn.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hekseriet et et opgør – eller oprør – imod kristendom. Men paradoksalt nok findes der ingen trosretning, der ophøjer kvinder så meget som kristendommen. Det var netop en kvinde, Jomfru Maria, der blev udvalgt til at føde verdens frelser.

Maria sagde til englen: “det ske mig efter dit ord”. Heksene vil ikke lytte til Guds ord, men bruger magi, faldne kræfter, til at manipulere deres omgivelser med.

Det handler ikke så meget om feminisme i sidste ende, men mere om, hvorvidt man er åben over for Guds ord eller ej.


Artiklen fortsætter efter annoncen: