Børnehaver indtager kirken

I pilotprojektet ’Børnetjenesten’ inviteres 5-6-årige til at opleve seks højtider i kirken. Foto fra Messiaskirken i Charlottenlund af Lars Salomonsen/Børnetjenesten

– Nisser havde de styr på. Men ikke Jesusbarnet. Det var en øjenåbner for mig.

Det fortæller en sognepræst i Vendsyssel, efter at hendes kirke gennem Børnetjenesten fik besøg af en lokal børnehave.

Pilotprojektet har det seneste år skabt møder mellem børnehaver og lokale kirker i Danmark. Her lærer børnene kirken at kende i forbindelse med højtiderne fastelavn, påske, pinse, høst, allehelgen og jul. Det ikke-forkyndende kreative og kulturformidlende tilbud fra kirken til de ældste børn i børnehaven har været en stor succes for alle parter.

Føler sig hjemme i kirken

I en pressemeddelelse fra Børnetjenesten kan man læse om et besøg i en kirke på Bornholm:

”Inde i kirkerummet sidder en flok 5-6-årige i en rundkreds. En af dem er ved at tænde et lys. Da han vender tilbage til sin plads, rejser den næste sig for at fortælle, hvad hun håber på. Der er Børnetjeneste, og børnene har helt styr på, hvad der skal ske, og færdes hjemmevant i kirkerummet.

– Det har været rigtig godt. Da præsten fortalte om Børnetjenesten, tænkte jeg: Gad vide om nogle forældre vil være modstandere af det. Men det har slet ikke været på tale. Forældrene har bakket det rigtig meget op. De er super glade for det og fortæller, at børnene snakker meget om det derhjemme, siger Birgit Dam, der er leder i Naturbørnehaven Lillemyr på Bornholm.”

Højt til loftet

I Børnetjenesten kombineres kirkens højtider med begreber som fællesskab og ensomhed, håb, taknemmelighed, død og glæde. Der er hver gang en fast genkendelig form med både samtale, sang, kreative aktiviteter, undren og refleksion.

Besøget slutter med at børn – og voksne – ligger på gulvet eller bænkene i kirkerummet og lytter til musik, mens roen og dagens oplevelser og tanker bundfælder sig. Børnen skal ikke lære noget bestemt, men øve sig i at være nysgerrige og reflekterende.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Når pilotprojektet slutter til sommer,
er det muligt for alle interesserede kirker at lave deres egen Børnetjeneste

Plads til undren

– Børn i 5-6-årsalderen er optaget af livets store spørgsmål. Hvem er jeg? Hvor kommer jeg hen, når jeg dør? I kirkerummet er der bogstaveligt talt højt til loftet, og dette helt fantastiske rum er skabt til store tanker. Det er et godt sted at være nysgerrig og øve sig i at formulere, hvad vi mener og tror.

I Børnetjenesten kan vi lære at lytte til hinanden og respektere forskellige måder at opleve livet på, siger Naja Månsson, der er en af initiativtagerne til Børnetjenesten i Messiaskirken i Charlottenlund.

Tættere relation til børn

For de kirker, der har deltaget i pilotprojektet, har det handlet om at få en tættere relation til sognets børn, og tilbyde noget til en aldersgruppe, det ellers kan være svært at nå.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Vi er et landsogn, og skolen i sognet er blevet nedlagt, så der er ikke så mange naturlige tilknytningssteder. Den naturlige kontakt til børnehaven bliver meget værdifuld. Og bare det at få børn ind i kirken er værdifuldt i sig selv, siger Oddrun Aasebø Rønne, der er kirke- og kulturmedarbejder i Klemensker Kirke på Bornholm.

Fra nisser til Jesus

Også i Vendsyssel har Børnetjenesten været en succes.

– De andre børnehaver, vi har i området, har hørt rygtet om Børnetjenesten, så de har selv kontaktet os for at høre, om de også må være med, fortæller præst i De 5 kirker, Lise Munk Petersen.

Selv om hun kendte mange af børnene og deres familier i forvejen, og mange af dem er døbt og plejer at komme i kirken til jul, er der ting, der har undret hende.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Det kom virkelig bag på mig til jul, at de aldrig havde hørt om Jesusbarnet. Sågar her i mit lille sogn. Nisser havde de styr på, men ikke Jesusbarnet. Så det var lidt en øjenåbner for sådan en gammel rotte som mig. Det gav nogle gode snakke, fortæller hun med et grin.

For Lise Dürr, der er præst i Bodilsker på Bornholm, handler det også om at åbne døren til kirken.

– Selv om man er et menneske, der måske ikke selv vil opsøge kirken, så kommer de fleste af os i kontakt med den i løbet af livet. Så det at have en afslappethed til rummet, og at her må man gerne komme, og her har man lov til at give sit besyv med. Vi er med til at åbne et rum og en tankeverden for de her børn, siger hun.

Kan slet ikke få nok

Når pilotprojektet slutter til sommer, er det muligt for alle interesserede kirker at lave deres egen Børnetjeneste, og det håber både de medvirkende kirker og børnehaver, at mange gør.

– Vi har kirker lige omkring os, men vi bruger det bare ikke rigtigt, så det har været meget interessant at inddrage på en måde, der er så relevant og børnenært, at alle har kunnet deltage, siger Sophia Tenzone, der er pædagog i Børnegården Sct. Anna i Århus, og fortsætter:

– Børnene kan slet ikke få nok af det. Når vi lige har været afsted, spørger de: Hvornår skal vi derhen igen? De har været meget optaget af det, og vi er kommet tilbage som personale og har været helt høje.

Børnene kan slet ikke få nok af det. Når vi lige har været afsted,
spørger de: Hvornår skal vi derhen igen?

Så da corona gjorde, at børnene ikke kunne besøge kirken til jul, ringede børnehaven selv for at spørge, hvornår børnene kunne komme forbi kirkens vinduer med et Lucia-optog i stedet.

– Vi har også oplevet, at nogle af børnene er kommet til andre tilbud, der har været i kirken for familier. En familie sagde, at det var dejligt, de var blevet opmærksomme på, at der var ting i kirken. De havde opdaget kirken via Børnetjenesten, fortæller Maria Louise Bøg Sørensen, præst i Skt. Lukas Kirke i Århus, og fortsætter:

– Børnetjenesten har forstærket børnene og børnehavens bånd til kirken. Og hvis man fortsætter, så kan det blive sådan en milepæl i et børneliv, ligesom man må blive minikonfirmand, når man kommer i 3. klasse, og gå til konfirmand i 7. klasse. Når man kommer i storbørnsgruppen i børnehaven, må man blive børnetjenestebarn.

Børnetjenesten

Pilotprojektet har i 2020/2021 kørt i De 5 kirker i Vendsyssel, Skt. Lukas Kirke i Århus og Klemensker og Bodilsker sogne på Bornholm.

Fra sommeren 2021 kan alle interesserede kirker starte deres egen børnetjeneste med hjælp fra projektets manual.

Børnetjenesten er startet i Messiaskirken i Charlottenlund, hvor det har kørt med succes i otte år.
Pilotprojektet ”Børnetjenesten – et kulturmøde med kirken, traditioner og de store ting i livet for de ældste børnehavebørn” er støttet af Ole Kirk’s Fond og Den Folkekirkelige Udviklingsfond.

Projektet er netop nu ved at blive evalueret af Center for Social Bæredygtighed.

Bag pilotprojektet står idemændene bag Børnetjenesten Naja Månsson og Leif Hygild Andersen og Danmarks Kirkelige Mediecenter (DKM).

Interesserede kan høre mere om Børnetjenesten på gratis webinar d. 14/9 kl. 10.