Præst og politiker Margrete Auken

I Eksistensens serie ”Kristendommen ifølge…” er turen kommet til Margrete Auken, der skriver om tro, politik og kvindelighed i gudsbilledet under overskriften ”Det himmelske overskud”.

I den lille bog kommer Margrete Auken (SF) vidt omkring i det kirkelige landskab med betragtninger om blandt andet form og indhold i salmer og gudstjenesteformer i ind- og udland.

Og selv om præster og menigheder i andre kirkemiljøer kan være ”misundelsesværdigt” bedre til at bede sammen i ”frie, nærværende bønner” og kan juble med på gospelsange som Amazing Grace, har vi blufærdige danskere en stor skat i vore salmer, mener hun.

Blandt de danske salmedigtere fremhæver Margrete Auken især Grundtvig, og hans insisteren på kvindeligheden i Guds væsen – selv om hun aldrig selv har oplevet diskrimination som kvindelig præst.

Hun afslører blandt andet i gennemgangen af Grundtvigs ”Der sad en fisker så tankefuld” nogle fordomme om missionsfolk, som – ifølge hende – helst vil forsage denne verden og ”lade al længsel søge mod himmeriget”.

Alligevel kan hun også selv tilslutte sig salmens ord om kirkens forkyndelse: ”…hvo kun al verden, ej mer, attrår/ han ej et ord af vor mund forstår,/ ham griber da ej vor tale”.

For der er altså mere end bare dette liv, også for den røde politiker, som i sjælesorg for en kvinde, der i sidste øjeblik fortrød sit selvmordsforsøg, kan minde om, at det var ”Gud, der kaldte på dig… og du greb den hånd, der blev rakt til dig”.

Margrete Auken: Det himmelske overskud.
98 sider. 120,00 kr. Eksistensen


Artiklen fortsætter efter annoncen: