75 danskere deler befrielsesminder

’Befrielsen i glimt’ er baseret på en række bidrag, som Kristeligt Dagblad opfordrede læserne til at skrive i anledning af jubilæumsåret for Befrielsen foråret 2020. 75 af disse breve præsenteres her samlet i bogform.

Befrielsen forløb forskelligt alt efter hvor i landet, man befandt sig. I bogen er dette beskrevet af historiker Sine Maria Vinther. I København var glædesrusen euforiserende, og gaderne fyldt med jublende mennesker – mens der i den østjyske by Odder var en knugende stemning.

Her nægtede den tyske kommandant at kapitulere og truede byens borgere med henrettelse, hvis de flagede med Dannebrog. På Bornholm blev befrielsen som bekendt først en realitet den 5. april 1946 efter sovjetisk besættelse og sønderbombning af Rønne og Nexø.

Glæde, forvirring og chok

Bidragyderne til bogen var børn eller unge på befrielsestidspunktet. De udtrykker den uforbeholdne glæde ved nyheden om friheden, som de oplevede den i selskab med familie og venner.

Men vi får også indblik i, at glæden kunne blandes med forvirring og deciderede kampe mellem tyskere og danskere i kølvandet på frihedsbudskabet. Ligesom den voldsomme jagt på stikkere og ydmygelsen af ”tyskerpigerne” chokerede.
Lisbeth

Befrielsen i glimt – 75 danske øjenvidne beretninger
Historiske afsnit: Sine Maria Vinther.

Forord af Bent Melchoir
237 sider. 249,95 kr.
Kristeligt Dagblads Forlag