IAS 20 år

Her står Torben Madsen, stifter og leder af International Aid Services (IAS) i Danmark, og reparerer en boremaskine ved Nuba-bjergene mellem Nord- og Sydsudan. Her begyndte et af IAS’s første større projketer.

Det er i år 20 år siden, at Torben Madsen etablerede den kristne NGO, International Aid Services (IAS), i Danmark. Arbejdet har gennem årene i høj grad handlet om at hjælpe dér, hvor behovet er størst, og mennesker har allermest brug for hjælp.

Ét af IAS’s første større projekter var i Nuba-bjergene mellem Nord- og Sydsudan, hvor der var krig mellem Nord- og Sydsudan.
Der blev dumpet en boremaskine, der skulle bruges til vandboringer.

At IAS kom dertil, og at vandpumpen kom i brug, betød, at krigen stoppede: ”Når der er en NGO midt i et krigsområde, er der nogle internationale regler, der siger, at FN’s fredsbevarende styrker kan få lov at komme ind i området. Og så blev der simpelthen våbenhvile, og det har der faktisk været siden,” fortæller Torben Madsen, stifter og leder af IAS i Danmark.

IAS har efterfølgende holdt fast i området og er stadig til stede.

Siden da har det været IAS’s fokusområde at hjælpe mennesker i meget konfliktfyldte områder. ”Som kristen organisation har vi pligt til at hjælpe de allersvageste, både fysisk og åndeligt,” siger Torben Madsen.

”Lige nu overvejer vi eksempelvis et projekt i Yemen, som er et af de mest udsatte lande i verden. Der er ekstrem fattigdom, og der er hele tiden borgerkrig,” siger Torben Madsen.