Migranter vil velsigne Danmark

Ledere fra danske og internationale menigheder mødtes til gensidig inspiration i Middelfart. Foto: Tværkulturelt Center

75 præster og ledere fra 40 danske og internationale menigheder mødtes til inspirationsdage i Middelfart den 12.-14. august under temaet: På rejse med den barmhjertige samaritaner.

”De fleste af os kom som flygtninge. Det var ikke med vilje, at vi kom til Danmark. Vi er her, fordi Gud vil bruge os. Vi er her for at velsigne Danmark,” fastslog Tarek Freiwat, der er palæstinensisk menighedsleder i Brønderslev.

Kirkelederne, der mødtes på Kursuscenter Brogården, havde rødder i 23 lande: Vietnam, Myanmar, Filippinerne, Nepal, Sri Lanka, Indien, Pakistan, Iran, Libanon, Egypten, Etiopien, Eritrea, Nigeria, Sierra Leone, Elfenbenskysten, Ghana, DR Congo, Uganda, Zimbabwe, USA, Polen, UK og Danmark. Både protestantiske kirker, pentekostale menigheder, den katolske kirke og ortodokse menigheder var repræsenteret.

– Det var mærkbart, at den fælles kristne tro bandt sammen på tværs af sprog, kirketraditioner og livserfaring. Vi var på rejse sammen, fortæller netværkskoordinator Birthe Munck-Fairwood.

Formand for Folkekirkens Mellemkirkelige Råd Mogens Mogensen holdt foredrag om det at være kirke i et kulturkristent samfund som det danske. Der findes kulturkristne, kirkekristne og karismatisk kristne. Kan det at være kristen gradbøjes? Og vil noget lignende ske i migrantmenighederne, efterhånden som en ny generation vokser op?

Også racespørgsmålet og diskrimination på grund af hudfarve og etnisk baggrund var til debat, fordi det også foregår i menigheder i Danmark. Løsningen er at se os selv i den anden og give plads til mange stemmer omkring bordet, understregede Smitha Prasadam, indiskfødt præst ved den anglikanske kirke i København, i et diskussionsoplæg med titlen Black Lives Matter – All Lives Matter.

Sogne- og indvandrerpræst Niels Nymann Eriksen holdt bibelrefleksioner om Den barmhjertige samaritaner og opfordrede deltagerne til at identificere sig med hovedpersonerne: Går vi som præsten og levitten – eller må vi stoppe op midt i travlhed og være til stede for et menneske i nød?

Der var også tid til bøn og sange fra kirken ude i verden, en festaften med musik fra tre kontinenter og – mellem programpunkterne – god tid til afslapning og spontane samtaler mellem deltagerne, der kom fra hele landet. Som én udtrykte det: ”Kristendommen er alt det, Gud har givet til alle mennesker. Derfor behøver vi hinanden.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:Konferencen, der blev holdt for 12. gang, var arrangeret af Tværkulturelt Center (tovholder) i samarbejde med Folkekirkens Migrantsamarbejde og Kirkernes Integrations Tjeneste.
Præsternes ophold blev betalt af menighedsråd, stiftsudvalg, den katolske kirke i Danmark, Baptistkirken, Folkekirkens mellemkirkelige Råd og Chr. P. Hansen og Hustrus Fond.