Stadig flere evangelikale i USA vælger vaccinen

Udviklingen styrkes af advarsler fra corona-ramte kirkeledere.

Accept af vaccine mod COVID-19 er steget drastisk blandt troende siden marts, viser en ny undersøgelse fra USA.

På kun tre måneder er accepten af vaccinen blandt evangelikale i USA steget med 11 procentpoint til 56 procent. Undersøgelsen er foretaget blandt hvide evangelikale og inkluderer flere politisk konservative subgrupper, skriver ChristianHeadlines.com.

Undersøgelsen

I undersøgelsen, der fandt sted i juni og blev foretaget af Public Religion Research Institute (PRRI) og Interfaith Youth Core, deltog 5.123 voksne. Af de adspurgte svarede 56 procent af de hvide evangelikale, at de enten havde fået vaccinen eller havde planer om at få den. I marts svarede kun 45 % bekræftende på PRRI’s undersøgelse.

Blandt republikanere og Fox News’ seere var der sket endnu større vækst i vaccine-accept. Blandt de voksne republikanere havde 63 procent enten modtaget vaccinen eller havde planer om at få den – hvilket er et spring på 18 point siden marts. Blandt Fox News-seerne var udviklingen gået fra 54 % i marts til 64 % i juni.

I USA’s voksne befolkning som helhed har omkring 70 % fået mindst én dosis af vaccinen.

“Undersøgelsen viser et bemærkelsesværdigt skift blandt amerikanerne fra vaccine-tøven til -accept på tværs af alle demografiske skel,” fastslår Natalie Jackson fra PPRI i en pressemeddelelse.

Modstand i subgrupper

Der findes dog stadig vaccinemodstand i USA, især blandt hvide evangelikale. Her afviser 24 procent – eller kun to procentpoint færre end i marts – at modtage vaccinen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Andre 20 procent af de hvide evangelikale svarer, at de er ”tøvende” i forhold til at få vaccinen.

Evangelisten Billy Grahams datter, Anne Graham Lotz, har for nylig opfordret til forbøn for sin søn Jonathan Lotz, som kom på intensiv med COVID-19.

Men undersøgelsen viser også, at de uvaccinerede måske alligevel kan ændre holdning. For en tredjedel af de uvaccinerede erklærer, at en trosbaseret argumentation måske godt kunne få dem til at skifte mening.

“Trosbaserede tilgange har været og vil fortsat være effektive, når det gælder at overbevise amerikanerne om at modtage en COVID-19-vaccine,” fastslår grundlægger og leder af IFYC Eboo Patel i en pressemeddelelse. “Når vi undersøger præcis hvad, der virker i forhold til at overbevise amerikanerne om at modtage vaccinerne, er det tydeligt, at samfunds-baserede indsatser er afgørende. Vi kan redde liv ved at samarbejde om at styrke vaccination blandt de mere tøvende befolkningsgrupper,” tilføjer han.


Artiklen fortsætter efter annoncen:PRRI har meddelt, at deres undersøgelser fra marts og juni er de største af sin art, når det gælder sammenhængen mellem religion og COVID-19.

– Det må være et personligt valg, om man vil vaccineres, siger senior pastor Brian Houston fra Hillsong efter et dødsfald i menigheden.

Kirkeledere får COVID-19

En række coronatilfælde og -relaterede dødsfald, også blandt hvide kirkeledere i USA, har fået flere prædikanter til at revurdere deres holdning til vaccinen.

Seniorpræst Brian Houston fra Hillsong Church har for nylig understreget, at det må være et ”personligt valg”, om man vil have vaccinen. Det sker efter et dødsfald i menigheden, hvor en kun 34-årig mand døde med corona den 30. juni. Manden havde tidligere på sociale medier udtrykt skepsis over for vaccinen.

Sidst i juli delte evangelisten Billy Grahams datter, Anne Graham Lotz, et bedeemne på sociale medier; at hendes søn, præsten Jonathan Lotz, der var indlagt på intensiv med COVID-19, måtte blive rask. Han er nu udskrevet, men fortalte fra hospitalet, at han havde haft mulighed for at vidne om Jesus for lægerne på afdelingen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Lær fra min historie, og bliv vaccineret, opfordrer præsten Danny Reeves, som fra hospitalet erkender, at han havde undervurderet COVID-19.

Også en 49-årig baptistpræst i Texas er kommet på andre tanker, efter han selv blev syg. Nu lyder Danny Reeves’ opfordring til kristne: ”Lær af min historie, og bliv vaccineret”. Fra sin seng på sygehuset skrev han om ”den værste nat i mit liv”, hvor han havde ligget på knæ og gispet efter luft. Han tilføjede, at moderne medicin ”er skabt og velsignet af Gud”.