Transkønnet vægtløfter ude af OL

Den Internationale Olympiske Komité har lavet nogle retningslinjer for trans-personers deltagelse i sportskonkurrencer.

43-årige Laurel Hubbard fra New Zealand deltog mandag i kvindernes vægtløftning i vægtklassen 87+ kilo til OL i Tokyo.

Hubbard er transkønnet, født med fornavnet Gavin og identificerede sig som mand indtil de 35 år. Han er søn af den prominente kiwi forretningsmand og tidligere borgmester i Auckland, Dick Hubbard.

Han udgik efter at have misset tre ud af tre forsøg med vægtstangen; det første på 120 kilo og de to næste på 125 kilo. Han er den første åbent transkønnede til at deltage ved et OL og har indstillet karrieren efter at være udgået i Tokyo.

Den Internationale Olympiske Komité har følgende retningslinjer for ’transpersoner’ i sport:

– Skifter man køn fra kvinde til mand, kan man deltage uden restriktioner. Men ’transkvinder’ må kun stille op i konkurrencer for kvinder, hvis (forsimplet forklaret): Atleten sænker sit testosteronniveau til 10 nanomol per liter i mindst 12 måneder, og hvis atleten erklærer sit køn som kvinde – uden mulighed for at ændre det i fire år.