Man kan, hvad man vil – hvis…

Af Henri Nissen, Ansvarshavende redaktør

”Man kan, hvad man vil”, hedder et godt ordsprog. Og det er sandt, at hvis man virkelig for alvor vil noget, så kan man som regel også gøre det. Men der er en eftersætning, som vi skal have med…

I mit eget liv har jeg ofte sat vanskelige mål, som jeg så har levet op til. Jeg var ikke nogen mønsterelev og blev ikke anbefalet til gymnasiet. Men jeg ville være journalist og var derfor så motiveret, at jeg tog en HF. Senere tog jeg både journalistuddannelsen og en master og en doktorgrad – fordi jeg var motiveret.

Det lykkedes mig også at komme til Afrika, fordi jeg ville. Det er lykkedes mig at skrive 16 bøger, fordi jeg ville gennemføre det. osv. Listen er lang.

Så jeg tror bestemt på, at dét, man målrettet vil, det kan man som regel også gennemføre – HVIS man vil betale det, det koster.

For det koster noget at gennemføre det, man vil. Det kan koste anstrengelser og afsavn. Det kræver udholdenhed og mod. Og det er ikke nok at drømme, man må handle.

Som man kan læse på midtersiderne, så måtte jeg selv opgive at komme helt op på Mt Ararat, selv om jeg de sidste ti år har forsøgt at få lov til at komme op til det hemmelige fund, som jeg også har skrevet en bog om (Noahs Ark).

Men da jeg endelig fik lov, kunne jeg ikke gennemføre det. Min fysik var ikke god nok længere. Det var et stort nederlag! Ikke mindst for min stolthed…

Mens jeg slikkede sår og ventede på, at de seje fyre, som gennemførte ekspeditionen, kom ned fra bjerget, læste jeg ”tilfældigvis” en podcast om at rense ud i sine drømme.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Forfatteren Dominique Bertolucci tror også på, at man kan, hvad man vil. Men hun mener, vi skal stoppe med at tænke på, hvad vi burde gøre, kunne gøre eller måske har gjort. Hun opfordrer til at rydde op i de livsdrømme, der er urealistiske eller er gået ”over dato”.

Hun siger:

1. Adskil dine drømme fra dine fantasier – en fantasi er noget, du nyder at tænke på, en livsdrøm er noget, du er villig til at gøre noget ved.


Artiklen fortsætter efter annoncen:2. Frigør dig selv fra dine og andres forventninger.

3. Husk, at selv om du KAN, behøver du ikke gøre det.

4. Tilpas dine drømme til dine værdier, så de ikke tager dig væk fra det, der betyder mest i dit liv.

5. Smid drømme ud, der er gået over dato.


Artiklen fortsætter efter annoncen:6. Husk, at livet ændrer sig. Tillad også dine drømme at ændre sig.

7. Indse, at det er ligegyldigt, om du har nået alle dine mål. Det, der virkelig betyder noget, er at dit liv føles lykkeligt og tilfredsstillende for dig.

Og som kristne véd vi, at ”lykke og tilfredsstillelse” heller ikke opnås ved kun at tænke på os selv – men ved at leve sammen med Gud og gøre noget godt for andre.

Gud kan give os drømme, som bliver til virkelighed.

Men måske har du også nogle urealistiske fantasier, som det er på tide at få renset ud? Det kan også være, du skal erstatte en drøm med handling. Så får du – ligesom mig – afklaret, om det er noget, du skal blive ved med at drømme om, eller droppe og komme videre.