Se mig! Se mig!

af Henrik Engedal. Journalist

En af de største åndelige kampe, som vi i dag står i, er travlhed og distraktion. Der er brug for et radikalt opgør.

Når jeg viser min mormor på 92 år, hvordan en smartphone fungerer, så har hun meget svært ved at forstå, hvordan den kan alt det, den nu kan. Det var sådan set det samme med computeren i sin tid. Hele ideen med, at man kan åbne forskellige digitale vinduer som en browser og en email, var lidt for abstrakt for hende.

Det kan jeg sådan set godt forstå. Det teknologiske udvikling fra hendes barndom til nu, er voldsom.

For min mormor betyder det, at hun aldrig rigtigt kommer til at bruge den ”nye” teknologi og hun bliver heller ikke påvirket af den.

For alle os andre så har computere og smartphones længe været en del af vores hverdag. Vi bruger dem mange gange i løbet af en dag – rigtig mange gange. Vi tænker slet ikke over det mere. Og vi tænker måske heller ikke over de åndelige konsekvenser, som det har?

Fordi udviklingen er gået så hurtigt, at vi bare er sprunget på vognen og har glemt, hvordan vi levede før dette store skift. For det er altså kun 14 år siden, at den første smartphone kom. I dag har 85% én i lommen.

Nogenlunde samtidigt kom Facebook og YouTube også til – og derefter kom mange flere apps, som vi gennemsnitligt bruger i mange timer – om dagen vel at mærke…

Og mere eller mindre ubevidst, så ændrer de det niveau af travlhed og stress, som vi accepterer til hverdag. Vi får hele tiden notifikationer, som distraherer os og samtidigt gør os afhængige efter mere.


Artiklen fortsætter efter annoncen:De er nemlig lavet, for at vi skal bruge dem mest muligt. De skriger hele tiden: ”Se mig! Se mig!” Og grundlæggende, så er det i dag bare meget sværere at leve et liv uden at have travlt eller blive udsat for stress, end det var tidligere.

Dette påvirker også vores forhold til Gud, vores far. For selvom der er mange gode ting ved fx smartphonen, så modvirker den faktisk direkte nogle principper, som Jesus sagde, at vi skulle leve efter:

Stilhed

Jesus brugte meget tid alene i bøn og stilhed. Han opsøgte det ligefrem (Luk. 5,16). Tv, computere og især smartphones underholder og distraherer os. Men hvornår på dagen slukker du og lytter til Gud? Går en tur uden telefonen? Det var blandt andet denne stilhed, som Jesus gjorde Martha opmærksom på, at hun havde glemt.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Bibelen er fyldt med eksempler på, hvordan stilheden er god og nødvendig for os. Se hvordan Jesus levede.

At holde hviledagen hellig

Du kan shoppe online døgnet rundt, og de fleste butikker har efterhånden åbent om søndagen. Har du en (søn)dag, hvor du ”trækker stikket” helt ud og bare slapper af og lader op? Eller fylder du den, som mange gør, med flere aktiviteter?

Selv Gud hvilede efter skabelsen. Måske er det derfor, at hviledagen er en del af De Ti Bud? Jeg tror, at der ligger en hemmelighed gemt her, som modvirker mange af vores livsstilssygdomme. For Guds befalinger er altid for vores eget bedste.

Er der noget i dit liv, der bliver bedre, når du har har travlt eller er stresset? Nej, vel? Hjælper travlhed og stress dig til at leve som en discipel af Jesus? Nej, tværtimod, vil jeg personligt sige.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hvis du ønsker at undgå de livsstilssygdomme, som de fleste danskere får, så bliver du nødt til at leve på en anden måde, end de gør. Hvis du ønsker at være en discipel af Jesus, så bliver du nødt til at leve, som han gjorde. Skær travlheden og de mange afbrydelser fra.