Ny forskning bekræfter Bibelens beretninger

Ateismen er død, mener Eric Metaxas, hvis nye bog opfordrer kristne til at pege på arkæologiske landvindinger i mødet med ateismen.

Kristne skal vågne op og komme ind i kampen, mener Eric Metaxas, som netop har udgivet bogen Is Atheism Dead?.

På DR.dk kan man netop nu læse om en asteroide, som for cirka 3.600 år ramte byen Tall el-Hammam ved Jordanfloden i Mellemøsten. Eksplosionen, som foregik fire km over jorden, skabte en voldsom ildstorm, som hverken byens 8000 indbyggere eller dyrene formentlig kunne have overlevet.

For bibellæsere vækker beskrivelsen naturligt minder om ødelæggelsen af Sodoma og Gomorra (1 Mosebog 19), selv om DR.dk ikke nævner denne mulighed. Men det gør til gengæld bestseller-forfatteren Eric Metaxas i bogen ”Is Atheism Dead?” Og kristne skal ikke tie stille med deres viden, for meget af den nyere forskning tyder nemlig på, at Gud findes! fastslår han.

Bogen er et modsvar til en artikel i Time magazine 1966 med titlen “Is God Dead?” (Er Gud død?).

Et paradigme-skift

Eric Metaxas, der er en kendt politisk konservativ radiovært og debattør, skriver i sin nye bog, at ”ateismen er inkompatibel med videnskaben”. Og derfor må Kirken se at komme ind i kampen, mener han.

I et interview, som bringes i The Christian Post, forklarer Metaxas, at vi står over for et paradigme-skift, fordi både arkæologien og videnskaben i øvrigt peger på Guds eksistens. De, der er imod kristendommen, vil slet ikke bryde sig om det, fastslår han.

“Vi har alle levet i en tid, hvor videnskaben har vist os væk fra Gud. Samtidig har vi i over 100 år levet med den fortælling, at videnskaben grundlæggende er i modstrid med troen, og at fornuften er i modstrid med troen,” fastslår Eric Metaxas i interviewet.

“Det eneste, alle har gentaget, er, at videnskaben leder os væk fra religionen. Men ironisk nok er præcis det modsatte sket de seneste 50 år. Videnskaben leder os til Gud. Det er en kæmpenyhed,” understreger han.

Et univers uden skaber?

I sin seneste bog, Is Atheism Dead? afdækker Metaxas nye beviser eller argumenter mod tanken om et univers uden eksistensen af en skaber. Her henviser han til nye indsigter fra topvidenskabsmænd og til fem videnskabelige opdagelser, som – ifølge Metaxas – beviser, at ateismen er ulogisk.

Derfor er han meget optaget af budskabet i sin nye bog, som han selv mener er den vigtigste, han har skrevet. For kristne skal rustes til både at stå fast i troen – og formidle den. Højt endda.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Dr. Steven Collins’ udgravninger i Tell al-Hammams har fået ham til at konkludere, at stedet er identisk med den bibelske by Sodoma.

Et af de arkæologiske fund, som optager Metaxas mest, er det område, der af flere forskere identificeres som det bibelske Sodoma. Arkæologiske fund, som viser meteorens eller asteroidens ødelæggelse af byen Tall El-Hammam, minder meget om Bibelens beskrivelse af, hvordan byen Sodoma blev tilintetgjort på grund af indbyggernes ondskab.

Mediernes ekkokammer

“De fleste troende, og afgjort de fleste ikke-troende, kender ikke til denne information. Det skyldes, at vi lever i mediernes ekkokammer, som har en tendens til at fra-filtrere denne type information. Men ved Guds nåde er jeg faldet over stoffet,” forklarer Eric Metaxas.

Hans nye bog er i titel og udseende et modsvar til et eksemplar af Time Magazine i 1966, hvor omslaget provokerende spurgte “Is God Dead?”


Artiklen fortsætter efter annoncen:“Måske var det logiske spørgsmål dengang i 1966 hvorvidt Gud er død. Men nu, hvor videnskaben selv peger på Guds eksistens, er det logiske spørgsmål – selv om det lyder skørt, og ingen ved det – måske, at det nu er tid til at skrive en bog med titlen ”Er ateismen død?”

Støtter kristendommen – underminerer ateismen

På baggrund af sin forskning fastslår Metaxas, at videnskaben, arkæologien og historien ikke bare bekræfter kristendommen – de underminerer samtidig ateismen.

Det passer ikke, at bibelske data er i modstrid med videnskaben. Tværtimod. Og det betyder yderligere to ting, forklarer Eric Metaxas:

”Dels, at det nu ifølge John Lennox er ateismen, der er uforenelig med videnskaben – hvilket er en dramatisk udtalelse i sig selv – dels, at den kristne tro har ført til den moderne videnskab. Det er en historisk kendsgerning, selv om mange ikke ved det.”


Artiklen fortsætter efter annoncen:– På det seneste har videnskabens nye indsigter om universet, om menneskeheden, om cellulært liv, der er så finjusteret, så perfekt kalibreret, rystet ateister. Netop den ting ved de slet ikke, hvordan de skal forholde sig til, tilføjer han.

Jo mere avanceret videnskaben bliver, jo mere peger den på tanken om, at der må have været en Skaber af universet. Her nævner Metaxas kompleksiteten af ​​vand og pladetektonik.

“Enhver troende må forstå, hvor overvældende det er. Jo mere, man studerer videnskaben, jo mere må man bare tænke: ’Jeg kan næsten ikke klare det!’ Beviset for Gud er bare … over det hele, inklusive i ting som vand og erosion. Det får én til at indse, at Gud er endnu mere fantastisk end nogen af os kunne have drømt om,” siger han.

’Vor tro er sandheden’

Det bekymrer Metaxas, at nogle kristne ”køber den sekulære fortælling” om, at det kun er muligt at tro på Jesus og Bibelen, indtil troen viser sig at modsige videnskaben.

“Det er ikke den slags tro, Gud er interesseret i. Han vil ikke have dig til at tro på noget, som ikke er sandt helt igennem. Han er sandheden. Enten opstod Jesus legemligt fra de døde – eller også gjorde han det ikke.

Enten er det, Bibelen siger, sandt – eller også er det ikke. Enten skabte Herren universet og hver detalje i det – eller han gjorde det ikke,” fastslår forfatteren og tilføjer:

”Hvis vi ligesom parkerer vores kristne tro i et hjørne, er vi i gang med at marginalisere vores tro. Vor tro skal berøre det hele: videnskab, matematik, historie. Vi må blive meget mere frimodige til at sige: ”Hvis dette er sandt, er det sandt overalt””.

Guds lys i de sidste tider

“Jeg tror, at her i de sidste tider, hvor tingene opklares i hele verden, vil Gud lade sit lys skinne stadig mere klart. Han lader os opdage ting gennem videnskab og arkæologi … det bliver bare mere og mere svært at fornægte ham,” siger Eric Metaxas.

“Gud vil bare blive ved med at udbrede disse beviser … men i sidste ende handler det om Helligånden,” tilføjer han.

Den nye bog er skrevet for enhver, der ønsker at lære med åbent sind. Men bogen skal først og fremmest få de kristne til at vågne op.

Eric Metaxas’ stærkt anmelderroste bog om Bonhoeffer findes også på dansk, og kan også købes på hosianna.dk (klik på billedet for at bestille den)

– Jeg skrev om det i min Bonhoeffer-bog, at kirken var svær at vække. Og det er en præcis model af, hvordan det ikke burde være. Vi må vågne op og kæmpe. Mange kristne har er dårlig teologi, så de siger: ”Det tror jeg nu ikke, jeg skal” – så er det ikke bibelsk, men dæmonisk.
Gud har kaldet os til at kæmpe mod det onde. Han kalder os til at kæmpe på vore knæ i bøn, men han kalder os også til at kæmpe på alle mulige andre måder.
Noget af grunden til, at jeg skrev bogen, er, at jeg vil sige til folk: Det her er ikke en filosofi. Vores tro er sandheden. Sådan er det. Gud har givet os dette for at give os ny styrke. Og Guds kirke skal kæmpe – udrustet med information:

“Folk skyder os i skoene, at kristne har underlige opfattelser. Men det er noget vrøvl. Vi skal være frimodige og handle. Og hvis du ikke vil gøre det for din egen skyld, så må du gøre det for dine børn og børnebørn,” slutter Eric Metaxas i interview-et med Christian Post.