Gud og julemanden

Af Henrik Engedal, Fra bogen ”117 anderledes meditationer” (Hosianna.dk)

Man tegner dem begge med et stort hvidt skæg, men selvom de kan minde om hinanden, så er der afgørende forskelle…og det er jeg glad for!

Når man er et barn, er julen lidt af en optur: Man får en lind strøm af store gaver og masser af god mad.

”Kan det blive bedre?” tænker mange børn måske. Og det kan det måske ikke, men når man bliver ældre, så mister julen lidt af sin magi.

Julen er en hyggelig tid, men jo ældre jeg bliver, des gladere bliver jeg for, at Jesus og julemanden ikke er den samme person.

Når man ser på ateismens triste kynisme og de kommercielle supermarkeder, så kan man nogle gange næsten få det indtryk, at vi faktisk fejrer julemanden – eller hans gaver(!).

Derfor vil jeg da gerne lige påpege nogle væsentlige forskellige på de to (hvis du skulle være i tvivl!):

Gerninger og gaver.

Hvis du har været sød, så får du gaver af julemanden, siger man. Heldigvis er Gud meget bedre end det: Han giver dig ufortjent gaver af enhver slags.

Da Jesus blev født, var det ikke for at dømme verden, men for at frelse verden. Han kom for at give dig noget, som du ikke fortjener: Evigt liv og fællesskab med sig selv.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Hvor er du fantastisk, vor Herre og Gud!
Ingen i verden kan måles med dig.
Universets vidundere viser din storhed.
Du har udvalgt småbørn til at lovprise din herlighed
for at lukke munden på dine modstandere.”

Hellig og farlig.

Julemanden er lidt som en ufarlig bamse, der godt nok er flink, men også er rimelig uskadelig. Gud derimod er hellig og stærk. Gud er farlig, forstået på den måde, at han har alt magt. Heldigvis er Gud også kærlighed, og kombinationen af magt og kærlighed er umulig af overgå.

Håb hele livet.

Julemanden findes selvfølgelig ikke. Men Gud er levende. Gud er ikke nogen fjern fantasifigur, som er fundet på, for at vi kan glemme hverdagen.

Gud har skabt os. Gud græder med os og er med os i vores hverdag. Guds Ånd, Helligånden, er sendt til os for at trøste, opmuntre og vejlede os i hverdagen.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Derfor kan du gå ind til fremtiden med løftet hoved, for Gud giver dig nyt håb i enhver situation.

Og dét er der grund til at fejre!