Tysk frimærke med englenes julehilsen

Englens budskab ”Frygt ikke!” står meget tydeligt på det tyske julefrimærke. Foto: Det tyske finansdepartement.

Det tyske finansdepartementet har lanceret et julefrimærke med teksten ”Englens budskab: Frygt ikke”. Teksten er fra Juleevangeliet (Lukas 2), hvor englen siger dette til hyrderne på marken den nat, da Jesus Kristus blev født i Betlehem, skriver nyhedsbrevet Evangelical Focus.

Motivet på det tyske julefrimærke er en engel fra et maleri af Johann Michael Hertz, der levede 1725 – 1790. Frimærket koster 1,20 euro, hvoraf 40 cent vil gå til et velgørende projekt.

Sidste år solgte man omkring 2,7 millioner julefrimærker i Tyskland, og disse støttefrimærker indbringer hvert år omkring 10 millioner euro til en god sag.

Den officielle pressemeddelelse fra regeringen kommenterer årets frimærke som følger: ”Engle forkynder. De bringer et lovende budskab om håb og beskyttelse, trøst og mod, et budskab om stor glæde for alle mennesker i verden.

I centrum af julehistorien står englens budskab: Frygt ikke. Gud er nær midt i denne verden”, skriver Kristelig Pressekontor.

Færøsk julehilsen i 2014

I Danmark er der ikke tradition for at udgive julefrimærker med det bibelske budskab. I år har PostNord fx udgivet frimærkeserier med Truede sommerfugle, Hverdagens helte, Astronomi – og Kager.

Det traditionelle Julemærke, som udgives af julemærkefonden, støtter naturligvis en god sag, men det er ikke et frimærke, og motiverne er typisk nisser, ikke engle.

Men på Færøerne kunne man i 2014 købe et sæt bestående af otte frimærker med to forskellige julemotiver – af henholdsvis hyrderne på marken og englene med julebudskabet fra Lukasevangeliet kap 2.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det seneste norske julefrimærke med et bibelsk motiv udkom i 2007, hvor motivet var De hellige tre konger. Foto: Posten

Norske julefrimærker

I Norge har Posten en lang tradition for at udgive egne frimærker med tanke på juleposten, så julefrimærkerne lanceres hvert år før jul.

– Udgivelserne viser en stor bredde og variation i motiverne – og afspejler, at julen betyder så meget – og meget forskelligt for folk, skriver frimærkedirektør i Frimerketjenesten Halvor Fasting i en email til Kristelig Pressekontor.

I år er der ingen bibelske motiver på de norske julefrimærker, men der har i tidligere år været billeder af norske kirker, noder til julesalmerne Glade jul og Dejlig er den himmel blå, og De hellige tre konger i 2007.


Artiklen fortsætter efter annoncen:– Der er ingen regel eller ønske om at udelukke kristne motiver, men generelt ønsker vi ikke, at frimærkeudgivelser skal støde nogen eller være kontroversielle. Det har heller ikke været tilfældet gennem disse udgivelser, siger Halvor Fasting.

Protester i USA

I USA blev det første julefrimærke udgivet i Pennsylvania i 1962. Men ifølge US Postal Service skaber de kristne motiver stærke protester, især fra grupper, som går meget op i at opretholde adskillelsen mellem kirke og stat.

Der kom dog også – ifølge den norske avis Dagen – protester i 2015, da Borgernes Rådgivningskomite for Frimærker vedtog, at der ikke måtte være kristne motiver på julefrimærkerne. Så allerede i 2016 var der igen kristne motiver på frimærkerne.

USA’s postvæsen har trykt specielle frimærker til forskellige religiøse højtider i over 50 år.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Blandt motiverne har man kunnet se jomfru Maria, engle, de vise mænd, julekrybber, Davidsstjernen og juletræer med kristne symboler. Men også andre religioners fester som Hanukkah, Kwanzaa, Diwali og Eid er blevet markeret med særlige frimærker i USA.