Hver syvende kristen er forfulgt

Afghanistan topper for første gang Verdensranglisten som det farligste land for kristne. Nordkorea er nu på andenpladsen, selv om landets kristne ikke har fået det bedre.

Efter Talebans magtovertagelse er Afghanistan nu verdens farligste land for kristne, viser den nye rapport fra Open Doors.

Flere end 360 millioner kristne verden over er ramt af alvorlig forfølgelse eller diskrimination – hvilket svarer til hver syvende kristen. Det viser Open Doors’ årlige World Watch List over lande, hvor forfølgelsen af kristne er værst. For første gang i 20 år er Nordkorea ikke øverst på listen. Den placering tilfalder i år Afghanistan.

Afghanistan er verdens værste land for kristne. Det viser 2022-udgaven af Open Doors’ årlige liste over lande, hvor forfølgelsen af kristne er værst – kaldet World Watch List (WWL).

360 mio. kristne forfølges

De seneste 20 år har Nordkorea toppet listen, og selv om forfølgelsen i Nordkorea ikke er blevet mindre, har Talebans magtovertagelse i Afghanistan betydet, at presset mod de kristne er blevet så voldsomt, at landet havner øverst på den triste liste.

I år er der 76 lande på listen over lande med høj til ekstrem høj grad af forfølgelse, og samlet udsættes flere end 360 millioner kristne for alvorlig forfølgelse eller diskrimination.

Det er det højeste antal i de 29 år, WWL har eksisteret – og svarer til hver syvende kristen verden over.

– Talebans magtovertagelse i Afghanistan har betydet, at presset mod de kristne er blevet så voldsomt, at landet i år havner øverst på den triste liste, fortæller generalsekretær i Open Doors René B. Ottesen.

Talebans succes påvirker

”Det er umådelig trist læsning. Udviklingen sker på trods af, at en lang række lande – herunder Danmark – har haft øget fokus på problemet. Og vi kan desværre forvente, at stigningen fortsætter, for Talebans succes i Afghanistan har givet islamister i andre lande blod på tanden,” forklarer René B. Ottesen, generalsekretær i Open Doors Danmark og Færøerne.

I Pakistan er opbakningen til Taleban eksempelvis gået frem; det samme forventes at ske i Indonesien, hvor Jemaah Islamiyah har tætte bånd til Taleban. Også i Afrika har Talebans succes i Afghanistan fået islamister til at vejre morgenluft.

Islamisterne opererer ofte i lande med korrupte og svage regeringer; og lige nu føler de, at det blot er et spørgsmål om tid, før de udenlandske styrker, der støtter kampen mod dem, rejser.

Et eksempel er al-Shabaab, som har kæmpet mod Somalias regering og dets allierede, den Afrikanske Unions styrker, i det sidste årti.

Hver 7. kristen er forfulgt

Nigeria er nr. syv på Verdensranglisten, men er samtidig det land, hvor flest kristne dræbes.

Afrika syd for Sahara har i nogle år været det område, som oplever mest vold mod kristne – og sådan er det fortsat. Både Congo og Nigeria ligger i topti over lande, hvor der udøves mest vold mod kristne.

”Nigeria er for tredje år i træk det land, hvor rå vold mod kristne er værst – og fire ud af fem kristne, som dræbes for deres tro, er nigerianere – 4.650 alene det seneste år,” fortæller René B. Ottesen og fortsætter:

Hajaratu fra Nigeria: En enke med fem børn. Hendes landsby blev angrebet af militante fulanier, hvorfor hun og hendes børn måtte flygte. Hun havde den yngste på ryggen, men tabte hende, da de krydsede en flod, så pigen druknede. Da Hajaratu vendte tilbage til landsbyen efter angrebet, fandt hun også sin bror og svigerinde samt deres datter liggende dræbt i deres hjem.

”Alligevel kan hverken kristne eller andre minoritetsgrupper regne med den nigerianske føderale regering, når det gælder deres beskyttelse. Gymnasier, skoler, kirker, landsbyer og samfundsledere er fortsat mål for kidnapninger, drab, skader og ødelæggelse af husdyr og levebrød. Det er både militante fulanier og islamistiske grupper som Boko Haram og Islamisk Stat, der står bag volden landet.”

Ud over i Afrika stiger volden mod kristne også markant i Indien, som de seneste tre år er steget på listen over lande med mest vold mod kristne – i år ligger landet som nummer tre.

Præsten Jeremiah’s landsby i Nigeria blev angrebet og ødelagt af terrorgruppen Boko Haram.

Årsagen er voldelige hindunationalister, som ønsker at tømme Indien for alle andre religioner end hinduisme og derfor angriber kristne – ofte med myndighedernes mere eller minder stiltiende accept.

Millioner af kinesiske kirker drosler ned

Forholdene for de kristne i Kina er siden 2018 blevet dårligere og dårligere, og den udvikling er på ingen måde på vej til at klinge af.

Nye regler fra maj 2021 kræver eksempelvis, at religiøse ledere ”elsker moderlandet samt støtter ledelsen af det kommunistiske parti og det socialistiske system”.

De må ikke ”sætte den nationale sikkerhed i fare, underminere den nationale enhed” eller ”skabe splittelser i landet”.

”Derudover er Kinas resolutte reaktion på coronapandemien veldokumenteret. Men mange kirker har ikke fået lov at åbne igen efter at være blevet lukket ned som følge af coronarestriktioner,” oplyser René B. Ottesen.

Manga og hans bror Daniel fra Nigeria: Boko Haram invaderede deres ejendom og forsøgte at halshugge først deres far og derefter dem. Drengenes far nægtede at fornægte sin tro på Jesus, derfor dræbte de ham. Heller ikke sønnerne ville fornægte deres tro.”På hospitalet havde de opgivet mig, men jeg blev ved med at bede den bøn, vi bad hver morgen: Jeg skal ikke dø, men fortælle om Herrens ord i al evighed,” fortalte Manga under præsentationen af Verdensranglisten.

”Det har tvunget dem til at mødes i mindre grupper i hjemmene eller online. Open Doors anslår, at millioner af kirker – op mod 80 procent af alle kirker i Kina – har neddroslet deres aktiviteter eller har valgt at dele deres samlinger op i mindre huskirker. Derudover er flere end 3.000 kirker lukkede helt.”

Også i Syd- og Mellemamerika bliver coronapandemien brugt som påskud til at overvåge kirker og pålægge dem nye restriktioner, og i Cuba blev katolske og protestantiske ledere endvidere tilbageholdt, tortureret og idømt alt for høje bøder, fordi de deltog i masseprotester for social retfærdighed.

Også i Nicaragua og Venezuela førte myndighederne smædekampagner mod katolske biskopper, annullerede registreringstilladelser samt lukkede kirker.

To gode nyheder

Det seneste år har dog ikke kun budt på dårlige nyheder for forfulgte kristne.

For eksempel opmuntrede pavens besøg i Irak en række kristne til at overveje at vende tilbage til landet for at medvirke til at genopbygge det.

Derudover vakte det stor glæde, da den colombianske nonne Gloria Argoti blev frigivet af de militante islamister i Mali, som havde holdt hende fanget i næsten fem år.

Tal fra World Watch List 2022

Alle tal er kun registrerede begivenheder – de reelle tal er formentlig (langt) højere.

• 5.898 kristne dræbt som følge af deres tro – 4.650 i Nigeria alene.

• 5.110 kirker og kirkelige bygninger blev luk ket af myndighederne eller angrebet – heraf var de +3.000 i Kina.

• 6.175 kristne blev arresteret, dømt, fængslet – eller tilbageholdt uden retssag.

• 3.829 kristne blev bortført.

• +25.000* kristne blev udsat for fysiske eller psykiske skader som følge af deres tro, inklusive tæsk og dødstrusler – voldtægter og seksuelle overgreb ikke medregnet.

• +218.000* kristne blev fordrevet fra deres hjem og lokalsamfund.

* Opgørelsen rummer en række anslåede tal, som alle er konservative skøn

* Perioden, der er indhentet data fra, er den 1. oktober 2020 til den 30. september 2021.

Læs mere om forfølgelse af kristne på opendoors.dk/wwl og også artiklen: Byrden får os på knæ