Politiker ser frem til retssag med sindsro og tillid til Gud

– Jeg sætter min lid til, at vi lever i et demokrati, hvor kristne ikke behøver at øve selvcensur, siger Päivi Räsänen. Privatfoto.

På mandag starter retssagen mod den tidligere finske indenrigsminister Päivi Räsänen, der er anklaget for skabe had til homofile ved at citere Bibelen. Hun nægter sig skyldig.

Sagen mod den 62-årige Päivi Räsänen har vakt stor international opsigt. Den retslige proces startede i 2019 på baggrund af tre påståede had-ytringer, fordi hun havde citeret og kommenteret bibelvers, blandt andet på Twitter.

Päivi Räsänen sidder i den finske rigsdag for Kristendemokraterne (Suomen Kristillisdemokraatit) og var indenrigsminister i Finland i årene 2011-15.

Hun risikerer op til to års fængsel for sine ytringer, men nægter sig skyldig i alle de tre anklagepunkter.

I 2019 henviste hun i et opslag på Twitter til Romerbrevet 1,27 og kritiserede Finlands evangelisk-lutherske kirke for dens støtte til Pride-arrangementet samme år:

«Hvordan passer det med kirkens og Bibelens lære, når skam og synd bliver løftet frem som noget at være stolt over?» spurgte hun.

Absurde afhøringer

I en YouTube-video produceret af den kristne støttegruppe Alliance Defending Freedom forud for retssagen, fortæller Räsänen, hvordan hun har oplevet de i alt 13 timer lange politiafhøringer.

– Afhøringerne var til dels meget absurde. Jeg sad der med Bibelen på bordet, og politiet spurgte mig om min tro. Blandt andet spurte de mig, hvad jeg mente om det, apostlen Paulus skriver om homoseksuelle handlinger, fortæller hun.

Samtidig ser hun det som et privilegium at have været igennem afhøringerne.

– De gav mig en chance for at fortælle politiet, hvad Bibelen siger om menneskeværd, og at alle mennesker er skabt i Guds billede. Det er jo dette, som gør, at vi alle er så værdifulde, siger Päivi Räsänen, der er uddannet læge.

”Min overbevisning har sin rod i kærlighed, ikke i had,” fastslår hun.