IPSICC

Hjælp til vigtige samtaler om seksualitet

”I dag er vi faldet i den helt modsatte grøft. Nu tales der næsten kun om alle mulige former for køn og seksualitet, og der er stort set ikke plads til at have en anden holdning” s.88

I disse år udkommer adskillige bøger om køn og seksualitet. Emnet er hot! Samfundsdebatten antændes gang på gang af situationer, hvor netop uenigheder om synet på køn og seksualitet er i spil. Helt aktuelt kunne det føre til overskrifter og sågar debat i Aftensshowet, at Michael Henning Olesen Høj, som ny præst i Hedensted, ikke ønskede at vie homoseksuelle, også selvom de to øvrige præster gerne gjorde det.

Og at det er en alt andet end ligegyldig diskussion, kan man forvisse sig om, hvis man fx læser Marianne Stidsens ’Køn og identitet – et spadestik dybere’, som jeg anmeldte sidste år, eller Mikkel Vigilius’ Kampen om kønnet, som udkom i 2019.

Vinklingen i Sara Palmqvist Gaarn-Larsens Selfies, sex og unge uden tøj på er dog en anden, for hun skriver ud fra en lærer-baggrund og med det formål at vejlede forældre i, hvordan de hjælper deres teenagere med deres seksualitet. Hvor Stidsen er konfronterende, polemisk og akademisk, er Sara Palmqvist Gaarn-Larsen pædagogisk, jordnær og praktisk.

Sara Palmqvist er folkeskolelærer, har læst sexologi på Malmø Universitet og er pt. i gang med psyko- og familieterapeut uddannelsen på DFTI i København. Via hjemmesiden letstalkaboutsex.dk tilbyder hun undervisningsmateriale, foredrag og konsulentbistand.

Hun præsenterer læseren for en udviklingspsykologisk tænkning, som beskriver barnets udvikling i trin på det hun kalder kønstrappen (s.51). Samtidig gør hun – ligesom de to tidligere nævnte forfattere – opmærksom på, hvad der vindes/ eller mistes, ved at snakke normer.

I den forbindelse gør hun det klart, at de to biologiske køn har nogle tilknyttede grundstrukturer, som betyder, at vi kan vide noget om, hvad der fx er almindeligt for drenge hhv. piger. Der er nemlig vundet noget fundamentalt ved at forstå disse kønstypologier. Når man skal snakke med sin teenagedatter, må man således forvente sig noget andet, end hvis man skal snakke med sin teenagedreng.

Det gælder både barnets erfaringer og følelsesmæssige og kognitive tilgang til emnet. Helt banalt er drenge mere visuelt orienterede end piger, som er mere emotionelt sensitive eller relationsorienterede. Det har betydning, når man skal forstå de første seksuelle erfaringer, hvad end det drejer sig om kys og kærtegn eller pornografi og onani, og selvfølgelig også afgørende betydning for, at man i det hele taget kan tale om det.

Hun giver i den forbindelse et meget fint billede på, hvad normer gør i forhold til friheden. Hvor normkritikken helst opløser alle faste normer og sproglige vedtagelser, så bruger hun billedet af Rundetårn til at illustrere, hvad det ville betyde, hvis ikke der var et værn og dermed en afgrænsning af udsigtsniveauet i tårnet. De færreste ville turde gå helt til kanten, og dermed ville den reelle udsigt og frihed minimeres. På den måde giver afgrænsningen (normerne) en sikkerhed, hvorfra hele udsigtsområdet kan indtages.

Netop accepten af en normalitet – altså en norm for, hvad der er almindeligt – er også hos Sara Palmqvist Gaarn-Larsen nøglen til at kunne takle det afvigende. Afvigende, selvfølgelig kun i den forstand, at det er noget andet end hos de fleste.

Homoseksuelle, transkønnede eller ikke-ciskønnede møder hos hende respekt og en insisteren på ikke-fordømmende rummelighed, som opstår, når forældrene er bevidste om egne normer og den forandrede verden, som deres børn er vokset op i. Og dermed tilføjer hun også en anden vinkel på emnet, end de føromtalte forfattere, nemlig den forandrede medievirkelighed, som de unge vokser op med.

”Selfies” er et af mange nye begreber, som illustrerer den realitet, at teenageres adgang til, eller bombardement af, internettet og mobiltelefonens strømme af signaler, grundlæggende forandre den virkelighed, som de vokser op i. Et emne jeg selv skrev en bog om i 2014, og som kun er blevet forstærket siden da.

Det opmuntrende budskab er, at forældreskabet ikke er udfordret ud over evne af denne nye virkelighed. Ja, det er mere nødvendigt nu end nogensinde, at vi som forældre snakker med vores teenagere om seksualitet, særligt fordi deres virkelighed er en anden, end da vi selv var teenagere. Men nærvær er stadig den universelle forældrevaluta i den transaktion, der skal finde sted.

Når vi bruger tid med vores børn, mens de er små og uskyldigt eksperimenterende, kan vi lægge en base for fortrolighed, hvor børnene senere tør dele eller spørge ind til emnet, fordi de erfarer, at det er afdramatiseret og ufarligt. Og her giver Sara Palmqvist Gaarn-Larsen en række gode idéer til, hvordan man i praksis kan bringe emnet på banen, og hvad der er vigtigt at være opmærksom på i snakken.

På denne måde er bogen lige til at gå til for forældre, hvad enten børnene er nået teenagealderen eller endnu kun leger med frække ord som tissemand og tissekone.

Sara Palmqvist: Selfies, sex og unge uden tøj på

250 sider.

199,95+49 kr i forsendelse.

Forhandler: letstalkaboutsex.dk