Hjælper tusindvis af nødlidende under Taliban

Børn ved vandpost. Foto: Mission Øst.

Et halvt år efter Talebans magtovertagelse lykkes det trods alle vanskeligheder at sikre mad, tæpper og hygiejneudstyr til over 20.000 sårbare mennesker i det nordøstlige Afghanistan.

Tirsdag den 15. februar er det præcis et halvt år siden, Taleban indtog Kabul og overtog magten i Afghanistan i august 2021. Mission Øst’s 100 lokale medarbejdere valgte med livet som indsats at blive i landet og fortsætte den udviklingshjælp, som den danske organisation har ydet i over 20 år.

Hjælp til 20.850

Nu et halvt år efter, når vi gør status, må vi konstatere, at trods politisk ustabilitet, strenge restriktioner for især kvinder og et stop for udenlandsk pengetilførsel er det lykkedes Mission Øst at yde hjælp til 3.475 familier – omkring 20.850 personer – i det nordøstlige Afghanistan siden magtovertagelsen.

– Taliban har bedt Mission Øst fortsætte nødhjælpsarbejdet, og de vil garantere vores sikkerhed, fortalte Missions Øst’s generalsekretær Betina Gollander- Jensen i august 2021.

2.175 familier har modtaget kontanter til køb af mad. 1.300 familier har modtaget vinterhjælp i form af tæpper, hygiejneartikler og køkkenudstyr. Og hjælpen fortsætter: 1.750 familier modtager fødevarehjælp inden udgangen af februar.

Mission Øst har sikret, at organisationens lokale medarbejdere har fuld og fri adgang med hjælp til de familier i fjerntliggende landsbyer, der har allermest behov. Kvindelige medarbejdere kan nu arbejde på kontoret og tilse, at hjælpen kommer frem ude i landsbyerne.

Efter en grundig forundersøgelse er hjælpen uddelt til husstande med familiemedlemmer som enten er syge, ældre, eneforsørgere eller udfordret af handicap. Den er uddelt i takt med, at bankerne har tilladt at hæve mindre beløb, og at det igen blev muligt at benytte private pengeoverføringstjenester.

Langsigtede projekter

Nødhjælp er førsteprioritet for Mission Øst. Lige nu igangsættes forundersøgelser i de nordøstlige provinser Takhar og Badakhshan, for at yderligere 4.500 nødstedte familier kan få penge til mad. Samtidig genoptages projekter for mere langsigtet fødevaresikkerhed, såsom havebrug, husdyrhold, biavl, landbrug og opstart af små virksomheder.

Der er også skaffet vand og husly til hhv. 158 og 65 sårbare familier. Der er planer om at udvide indsatsen med etablering af vandsystemer og ordentlige toiletforhold. Blandt dem, der har fået hjælp er Anwar, der har mistet et ben og har otte børn at forsørge. Med kontanthjælp kan han nu betale for, at hans syge hustru kan komme på hospitalet.


Artiklen fortsætter efter annoncen:I Warduj-distriktet, hvor 206 familier mistede alt under mudderskred, har folk modtaget tæpper, sæbe og køkkenudstyr. Det samme har 412 fordrevne familier i provinserne Takhar og Badakhshan. Qurban er glad og stolt over en vandpost fra Mission Øst. Før døde børn af diarré og dysenteri. I dag er de raske og har overskud til at læse lektier.

Og Zaidulkhair har fået undervisning og udstyr til biavl af Mission Øst. Bierne giver familien en indtægt, hvor alle andre indtægtskilder tørrer ud.

FAKTA:

Siden Talebans magtovertagelse 15. august 2021 har Mission Øst hjulpet nødlidende i Afghanistan med:


Artiklen fortsætter efter annoncen:• Kontanter til mad til 2.175 familier

• Tæpper, sæbe og køkkenudstyr til ca. 1.300 familier

• Adgang til rent drikkevand for 158 familier

• Husly til 65 sårbare familier


Artiklen fortsætter efter annoncen: