Med Guds rige er det ligesom…

Frøet kan spire, uden at landmanden ved, hvordan det går til.

Af Morten Patrzalek. Præst i Betania Kirkecenter, Blåhø

Når vi kommer ind i denne lignelse, har Jesus lige delt lignelsen om sædmanden med sine disciple. Man kan levende forestille sig, at de må have været lidt mismodige. ”Når jorden tilstand har så stor betydning, hvilken chance har vi så for at sprede Guds ord og dermed Guds rige?” kunne man forestille sig, de havde spurgt sig selv.

Et mismod som vi måske som kristne kan genkende i forhold til, at vi også forsøger at sprede Guds ord og Guds riges værdier.
Jesus deler nu endnu en ”landsmands”-lignelse, hvor han peger på andre faktorer i forhold til at sprede de gode nyheder.

Spirekraft

Jeg ved ikke, om du har det som mig? I lignelser, der har deres udspring i landbrug, kan man godt overse, hvilket budskab Jesus ønsker at dele med sine disciple. Især for os hvor landbrug er en køkkenhave, eller nogle planter i vindueskarmen. For datidens tilhører tror jeg, det var helt anderledes. Når Jesus talte om et sennepsfrø, så vidste disciplene, hvad han mente.

Jeg har været inde og søge på sennepsfrø på nettet, og det udvidede min horisont. Et sennepsfrø har spireevne op til 40 år. Det vil sige at det er langtidsholdbart. Kan ikke lade være med at drage en parallel til Guds ord. Et sennepsfrø er 1 – 2 mm i størrelse.

Det er ikke det mindste frø, der findes, men på Jesu tid var det det mindste frø, du kunne så. Så for disciplene var det sikkert det mindste frø i verden. Der findes flere forskellige slags sennepsfrø, bla. sort, gul og hvid. Sennepsfrø har en stor evne til at sprede sig. Derfor måtte man ikke på Jesus tid så det for tæt på kornmarker.

Det var ikke kun i opdyrkede områder, at sennep groede, planterne voksede også ude i bakkerne og på bjergsiderne i Israel. Især den sennep, der groede vildt, kunne blive stor. Faktisk kunne den blive op til tre meter i højden, så småfuglene nød faktisk beskyttelse i dens skygge og fandt næring i alle de frø, som faldt på jorden. Kort sagt er et sennepsfrø et lille frø, der indeholder kraften til at udvikle sig til et større træ.

Manden, der sår

Går vil tilbage til lignelsen, kan vi se, at den er delt op i to små afsnit, som begge har det tilfælles, at de handler om Guds rige.
”Med Guds rige er det ligesom med en mand” Matt.4:26-29.

Jesus fortæller om det lille frø, som bliver til et træ, for at opmuntre sine disciple.

I den første del er Jesus fokuseret på manden, der tilsår jorden. Manden tilsår jorden, og kornet begynder at spire. ”Uden at han ved hvordan” siger Jesus. Måske lidt udfordrende i en tid, hvor der findes masser af bøger, der handler om kirkevækst. I en tid hvor vi kan deltage i den ene konference efter den anden med fokus på, hvordan man får kirken til at vokse.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Jeg er ikke imod bøger og konferencer, oplever selv stor inspiration den vej, men måske overser vi noget centralt for Jesus. At det egentlig er enkelt. At det faktisk er muligt at opleve vækst, uden af vi helt ved, hvordan det er sket.

Af sig selv

I denne lignelse ser vi, at der er kraft i naturen til at skabe liv, uden af mennesket behøver at være meget involveret. Sådan er det også med det Guds ord, vi sår. Der er kraft i evangeliet om Jesus, en kraft som vi nogle gange glemmer. ”Af sig selv” er centralt i denne lignelse.” Vi behøver ikke at lægge til og trække fra.

Det syntes jeg er befriende. Dog ikke så befriende, at vi ikke skal gøre noget, bemærk at manden sår stadig. Ud over dette så bjærger manden høsten. Endnu en rolle, som Jesus involverer os i. ”Hvad kan vi sammenligne Guds rige med?” Matt.4: 30-32.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Det virker, som om Jesus gentager sig selv. Jesus bruger forskellen mellem det lille frø og det, at det kan blive til et træ, til at opmuntre sine disciple. Det virker som om han bruger lignelsen til at illustrere endnu en faktor om Guds rige.

Guds rige kan begynde i det små og kan herefter vokse sig stort. At der er et potentiale i sennepsfrøet til, at det kan vokse sig større end de andre planter omkring planten. Troen på Jesus og dermed Guds rige har samme potentiale til, at det kan vokse sig større end alt det andet, der ”vokser” omkring os. Det der kunne vokse omkring os er fx frygten for, hvad fremtiden bringer.

I begge dele af lignelsen beskriver Jesus Guds rige som en proces, hvor alt er til stede. Der er et frø med en kraft i til at vokse af sig selv. Ikke bare et frø, der kan vokse, men selv nemt kan sprede sig, hvis det får lov. Et frø der bliver sået i en jord af en mand, der ikke behøver at bekymre sig om, at frøet vokser.

At kraften ikke kommer fra manden, men er i frøet. Mon ikke det var dette, som Jesus prøvede at fortælle sine disciple ved denne lignelse Guds fred!


Artiklen fortsætter efter annoncen:Søndagens tekst: Mark. 4,26-32

Om Guds riges vækst

26 Jesus fortsatte med et andet billede på Guds rige:

„En landmand går ud og sår korn i sin mark.

27 Så går han hjem, og den ene dag følger den anden. Mens han sover, og mens han er vågen, vokser kornet ude på marken, uden at han kan forklare, hvordan det går til.

28 Jorden bærer frugt helt af sig selv. Først strå, så aks og til sidst kerner i aksene.

29 En dag står hele marken moden og er klar til høst. Så kommer landmanden med sin segl for at gå i gang med indhøstningen.”

30 Jesus fortsatte: „Hvad kan vi sammenligne Guds rige med? Hvilket billede kan vi bruge?

31 Jo, Guds rige er som et sennepsfrø. Det frø er det allermindste. 32 Men når det er sået, vokser planten op og breder sig mere end de andre buske. Den danner grene, som er store nok til, at fuglene kan bygge rede og søge ly i dens skygge.”

Teksten er fra Bibelen på Hverdagsdansk