Frelsens Hær er til stede og hjælper i Ukraine

Ind imellem må de frivillige gå i beskyttelsesrum ligesom alle andre, men også under jorden har folk brug for hjælp. En nat blev der født 22 børn i metroen i Kyiv, mens byen blev angrebet.

I forbindelse med krigen hjælper Frelsens Hær både i Ukraine og i flere af nabolandene, hvor flygtningene kommer. Fotos: Frelsens Hær

Krigen i Ukraine skaber hver dag nye ofre og sender tusindvis af mennesker på flugt. Frelsens Hær er til stede midt i nøden og arbejder i 9 forskellige byer rundt omkring i Ukraine. Der er også et stort hjælpearbejde i gang i fem lande, som grænser op til Ukraine.

Frelsens Hær (FH) har været i Ukraine i 30 år og har aktiviteter i Kyiv, Lviv, Vinnytsia, Dnipro, Kharkiv, Donetsk, Pisochin, Kropyvnytskiy og Novy. Situationen ændrer sig fra time til time. Med jævne mellemrum må hærens folk gå i beskyttelsesrum som alle andre, men så foregår hjælpen derfra.

Forleden hjalp FH med modermælkserstatning, bleer og andre fornødenheder, da der en nat blev født 22 børn i metroen i Kyiv, hvor folk havde søgt ly under angrebene mod byen.

Også folk i beskyttelsesrummene har brug for hjælpen fra Frelsens Hærs frivillige.

Varm mad på togstationen

I Dnipro måtte FHs folk ligesom alle andre søge ly i beskyttelsesrum, men allerede en time efter bombardementerne stoppede, var de tilbage på gaden for at uddele mad. De serverer dagligt varme måltider ved byens togstation. FH står i hele Ukraine til rådighed for mennesker i nød ved at arrangere overnatning og uddele nødhjælpspakker og mad.

Hjælp ved grænserne

Frelsens Hær gør også et stort arbejde i landene, som grænser op til Ukraine, selv om der nogle steder kun er få medarbejdere. I Moldova sørger Frelsens Hær for midlertidig indkvartering til flygtninge. Der uddeles måltider, nødhjælpspakker, hygiejneartikler mv. De er også med til at transportere flygtninge fra grænsen videre på deres rejse. FH har også sendt nødhjælpspakker fra Moldova til et børnesygehus i Odessa.

Her uddeles mad og andre fornødenheder, og hæren hjælper flygtninge med at finde husly.

I Rumænien har Frelsens Hær teams ved grænseovergangene i Siret og Isacca. Her uddeles mad og nødhjælpspakker. FH bistår også myndighederne i driften af flygtningelejre, hvor hjælperne arbejder i skiftehold. De yder fx hjælp til flygtninge med at udfylde forskellige nødvendige dokumenter, og bistår desuden familiemedlemmer og tilrejsende med at finde hinanden.

I Polen arbejder Frelsens Hær med at pakke, lagre og uddele nødhjælpspakker til de mange flygtninge, som kommer via Polen. Man følger udviklingen nøje og vurderer behovet for hjælp. I Slovakiet er der nødhjælpsteams, som sørger for husly, mad og nødhjælp og hjælper folk videre, da Slovakiet i høj grad er et transitland for flygtningene.

Imellem bombardementerne er de frivillige fra Frelsens Hær tilbage på gaden.

I Ungarn arbejder man med nødhjælp i form af medicinsk udstyr, tæpper, soveposer og anden akut nødhjælp. Kendetegnende for situationen i alle de pågældende lande er, at behovene ændrer sig fra dag til dag, men FH overvåger og vurderer situationen. Flere steder giver man information til flygtningene og advarer dem mod faren for menneskehandlere.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hjælp fra Danmark

Frelsens Hær har startet en indsamling til hjælp for ofrene for krigen i Ukraine. Man kan støtte via MobilePay 625 969 eller netbank reg. 4183 konto 10120551 eller online på www.frelsenshaer.dk/ukraine

Bidrag til arbejdet med ofrene for krisen i Ukraine sendes videre til arbejdet i de pågældende lande, og det koordineres via FH’s internationale nødhjælpsteam. I Danmark har FH også kontaktet relevante myndigheder og kommuner og har bl.a. tilbudt at stille overnatningsfaciliteter til rådighed forskellige steder. Man vurderer situationen løbende og er parat til at optrappe indsatsen, når det er nødvendigt.

Facebooksiden https://www.facebook.com/SalvationArmyDK og webside www.frelsenshaer.dk opdateres jævnligt med de seneste nyheder fra hjælpearbejdet, oplyser Lars Lydholm, som kan kontaktes på tlf. 28149472 eller LL@fhmail.dk


Artiklen fortsætter efter annoncen: