Hvad er naturlig åbenbaring?

I sin bog ”Naturlig åbenbaring” gennemgår Torben Kjær, tidligere underviser på Dansk Bibel-Institut, minutiøst Romerbrevet 1,18 til 2,16.

Det siger sig selv, at der er tale om en særdeles grundig gennemgang, da bogen er på 267 sider. På Dansk Bibel-Instituts hjemmeside kaldes den da også hans livsværk, som han har arbejdet på siden 1990’erne.

Men hvad er så naturlig åbenbaring? Det er ifølge forfatteren den gudsåbenbaring, som er tilgængelig for alle mennesker, og som ikke er overnaturlig, men kan erkendes gennem det skabte, naturen og historien.

Der er tale om to former for åbenbaring: en Gudsåbenbaring- og erkendelse og en åbenbaring og erkendelse af Guds retsorden – altså en lov-åbenbaring- og erkendelse.

Åbenbaringen har både en objektiv og en subjektiv side. Forfatteren skelner således mellem en objektiv åbenbaring, som er universel og subjektiv erkendelse, som er individuel. Begge disse niveauer findes både i Gudsåbenbaringen og lovåbenbaringen.

Karakteristisk for den naturlige åbenbaring er imidlertid, at den udelukkende er en åbenbaring af og en erkendelse af, at Gud findes og af Guds retsorden, hvorimod den ikke er en erkendelse af Guds barmhjertighed og nåde. Det betyder, at den ikke leder til frelse. Dermed gør Torben Kjær også op med tanken om, at den naturlige åbenbaring er første skridt i Gudserkendelsen på vej mod en personlig og frelsende relation til Gud.

Dette gør, at hele emnet får en noget tung og negativ karakter. Den naturlige åbenbaring kan således, som det ses i Romerbrevets første kapitler, føre til afvisning af og oprør mod Gud og hans retsorden. I bedste fald respekterer og efterlever mennesket den naturlige lovåbenbaring så godt, som det kan. Men den er altså ikke brugbar i frelses-øjemed.

Solid og lødig bog

Bogen forudsætter en vis teologisk baggrundsviden. Selvom gennemgangen tager udgangspunkt i den græske grundtekst, er det dog ikke nødvendigt at kunne græsk for at være i stand til at følge med. Alligevel vil jeg – også på grund af emnet – mene, at den henvender sig til en forholdsvis lille læserkreds. Dette skal imidlertid ikke få nogen til at afstå fra at læse bogen, der på alle måder er solid og lødig.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Hvorvidt man er enig med forfatteren i hans konklusioner vedrørende den naturlige åbenbarings betydning på vej mod frelsende tro, er en anden sag. Men i alle tilfælde får man en grundig indføring i begrebet naturlig åbenbaring – et begreb, som de færreste nok har tænkt dybere over.

Torben Kjær: Naturlig Åbenbaring.
267 sider. 200 kr.
Udgivet af Bache og Kjær