Rapport fra en tur til Ukraines grænse med Jonathan og Henrik fra Esbjerg

Henrik og Jonathan sammen med en flygtning med sin trolly.

Jonathan og jeg, Henrik, møder hinanden på facebook 2 timer før afgang. Vi sætter kursen fra Danmark kl. 13 tirsdag den 1. marts. Inden afgang har vi kontakt til flere dansk-ukrainske mennesker, som prøver at organisere nødhjælp til Ukraine samt transport tilbage til DK.

I første omgang henter vi medicin hos nogen danskere, som har samlet modermælkserstatning og insulin, samt blodsukkermålere sammen, som skal ind i Ukraine. Herefter kører vi til et sted i Sønderjylland, hvor en ukrainsk familie har samlet donationer ind til folkene i Ukraine, heriblandt håndsprit, hygiejne artikler, bla. bind, tandbørster, tandpasta mv. samt en masse varmt tøj til babyer og små børn.

Afspæring ved grænsen

Vi kører til Rzeszow i det sydlige Polen, hvor vi mødes med en kontakt, som skal bringe disse ting ind i Ukraine. Herefter kører vi til grænseovergangen ved Przemysl.

Her bliver vi mødt af en afspærring, som gør, at vi ikke kan komme ned til grænsen, men bliver ledt hen til et pick-up point, eller aflæsningssted.

De ukrainske flygtninge er blevet fragtet til dette aflæsningssted fra grænsen mellem Ukraine og Polen, og her sidder 2 polakker og prøver at registrere, hvor de ankomne gerne vil hen.

Læs resten af artiklen her på udf.nu