Ukraine: Livets Ord-præst pågrebet af russiske styrker

Kirkeledere advares om, at de står på russisk dødsliste.

Pastor Dmitry Budyu fra Word of Life-kirken i Melitopol blev ført bort af russiske tropper. Hans hustru, Helen, er i sikkerhed, oplyser Livets Ord i Uppsala.

Pastor Dmitry Budyu fra Word of Life-kirken i byen Melitopol i det sydøstlige Ukraine blev den 19. marts bortført fra kirken af russiske tropper, skriver den tidligere ledende præst i Livets Ord Joakim Lundquist på Facebook.

”Dette er meget alvorligt i og med, at det er den første rapport, vi har fået om målrettede angreb mod pastorer og menigheder i Ukraine,” skriver Joakim Lundquist på sociale medier.
Lundquist, der var hovedpastor for Livets Ord i Uppsala og leder for hele det internationale Livets Ord-netværk indtil sidste år, opfordrer til forbøn for Dmitry Budyus sikkerhed, beskærmelse og snarlige løsladelse. Hustruen Helen er dog i sikkerhed, oplyser Lundquist ifølge Norge IDAG.

Forventede selv hurtig løsladelse

Livets Ords missionsdirektør, Christian Åkerhielm, har udtalt, at den bortførte pastor forventede at blive løsladt samme dag. Missionsdirektøren oplyser, at de russiske soldater om lørdagen gik ind i kirken og forlangte at se forsamlingens dokumenter.
Herefter beslaglagde soldaterne alle folks mobiltelefoner og bad høfligt og venligt pastoren følge med til et forhør. Han forventede derfor at blive løsladt samme dag, forklarede Christian Åkerhielm.

Dmitry Budyu, som har det overordnede ansvar for omkring 20 Livets Ord-menigheder i Ukraine, har dobbelt statsborgerskab, idet han også er amerikansk statsborger.

“I står på russisk dødsliste”

Flere kirkeledere har nu forladt Kyiv for at komme i sikkerhed, skrev den norske NGO Stefanusalliansen den 23. marts.

”Ukrainske kirkeledere har fået en dramatisk advarsel fra sikkerhedstjenesten i landet: I står på en russisk liste over folk, som kan blive dræbt eller interneret.”

Stefanusalliansen citerer Antaoliy Raychnets fra Det ukrainske Bibelselskab for denne udtalelse. Bibelselskabet har siden efteråret haft ledelsen for Kirkerådet i Ukraine, og lederskabet skulle ifølge vedtægterne nu i marts gå til Den Armensk-Apostoliske Kirke. Men vagtskiftet er blevet forhindret af den russiske invasion.

”Kirkerådet blev varslet om, at kirkeledere, sammen med blandt andre politiske ledere, står på en dødsliste hos de russiske terrorister, som har angrebet vort land,” sagde Raychnets. Antaoliy Raychnets bekræfter ifølge Stefanuasalliansen, at sikkerhedstjenesten har kendskab til denne liste.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Advarsel til FN om ’tortur og målrettede drab’

Lige før krigen startede, oplyste USA, at de havde ”troværdig information” om, at russiske styrker lavede lister over ukrainere, som skulle dræbes eller sendes i lejre efter okkupationen af Ukraine. Dette fremgik af et brev fra USA’s FN-ambassadør til FN, skriver Stefanusalliansen.

Pressetalsmand Dmitry Peskov fra Kreml har – ikke uventet – afvist brevet som løgn.

I brevet til Michelle Bachelet, FNs højkommissær for menneskerettigheder, advarede USAs FN-ambassadør om, at der ”ligesom i tidligere russiske operationener” ville ske ”målrettede drab, kidnapninger/tvangsforsvindinger, uretfærdige interneringer og brug af tortur”, og at dette utvivlsomt ”vil være rettet mod dem, som modsætter sig russiske handlinger”.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Tager advarslen alvorligt

I Ukraines kirker tages disse meldinger med stor alvor.

– Flere kirkeledere har forladt Kyiv, mens andre stadig er i Kyiv, fortæller Anatoliy Raychnets, som ikke er bange for at blive citeret ved navn.
– Hvad mere kan der ske med os? Det værste er allerede sket. Det er galskab, det som sker. Det er terror, som rammer os. Deres raketter rammer også boligblokke, siger Raychnets.

Samlet bøn for fred

Alle kirkerne i Ukraine beder om, at krigen må slutte. Også ledelsen i den ortodokse kirke, som er en del af Moskva-patriarkatet under patriarken Kirill, har appelleret stærkt om fred og om at sikre Ukraines suverænitet, skriver Stefanusalliansen.

Selv i Rusland har over 300 ortodokse præster skrevet under på et åbent brev i protest mod krigen.
Stefanusalliansen, som både er en tænketank for trosfrihed og en kristen missionsorganisation, er i tæt kontakt med folk, som nu ved, de lever livet farligt både i Rusland og Ukraine.


Artiklen fortsætter efter annoncen: