Ny sexlov i kirken skaber mistillid

Af Iben Thranholm. Cand. teol., journalist og samfundsdebattør

Flere partier mener nu, at det skal være ulovligt for præster at udnytte deres rolle til sex. Den opsigtsvækkende udmelding burde være en selvfølge, som staten ikke behøvede at bekymre sig om.

Men en trist sag, hvor en præst i en lille frikirke i Aarhus i maj 2021 blev anklaget i DR dokumentaren “Misbrugt i Frikirken” for at have manipuleret mindst syv kvinder til at indgå seksuelle relationer med ham, blandt andet ved at sige til kvinderne, at “hvis du går i seng med din spirituelle far, så vil du kunne få alle Guds gaver”, får nu politikerne til at reagere.

SF’s retsordfører Karina Lorentzen mener, der er et hul i lovgivningen, og har stillet et beslutningsforslag om, at det skal være strafbart for religiøse ledere at have et seksuelt forhold med en person fra menigheden. Der skal dog være tale om et afhængighedsforhold til præsten som typisk er sjælesorgssamtaler. Så er man kirkegænger om søndagen og forelsker sig i præsten, er det altså ikke strafbart.

Der hersker selvfølgelig ingen tvivl om, at forbrydelser begået i kirken skal behandles på samme måde, som forbrydelser begået alle andre steder i samfundet. Når det så er sagt, så kan den stigende opmærksom på riskoen for krænkelser alle steder i samfundet blive et problem for kirken og dens forhold til mennesker.

Hvis jeg var mandlig præst, er jeg ikke sikker på, at jeg ville være tryg ved at have en sjælesorgssamtale alene med en kvinde. En bemærkning, som bliver misforstået, kan betyde, at præsten bliver suspenderet og sagen undersøgt.

Det er godt, at vi med lov sikrer os mod seksuelle overgreb, men det skaber også en mistillidskultur. Vi stoler mindre og mindre på hinanden. Det gælder ikke bare kvinder, der er utrygge ved mænd, men også mænd frygter, hvad der kan ske, hvis kvinder fejlfortolker deres hensigt eller adfærd.

Det kan i værste fald betyde, at vi helt afholder os fra at have for meget med hinanden at gøre. I visse situationer er det simpelthen for risikabelt. Det hører selvsagt ikke til i en kristen kultur, at mennesker undgår hinandens selskab af frygt for at blive anklaget og dømt.

Loven lægger på en måde op til et syn på præsten som en ulv i fåreklæder. På latin betyder pastor hyrde. Vi forbinder præsten med den gode hyrde, som vil os det bedste og beskytter os. Lad os holde fast i det i en tid, hvor alle er på vagt over for alle.


Artiklen fortsætter efter annoncen: