Eks-ateist laver film om nærdødsoplevelser

Den prisvindende forfatter Lee Strobel har skrevet bogen ’The Case for Heaven’. Nu har filmen med samme navn haft premiere i USA.

I filmen ’The Case for Christ’ fra 2017 spiller Mike Vogel hovedrollen som ateisten Lee Strobel, der som jurist og journalist efterforsker sandheden om Jesus.

I sin nye film ”The Case For Heaven” prøver Lee Strobel at besvare manges spørgsmål om livet efter døden.

Den tidligere ateist har forsket i beviser for både Himlen og Helvede, og han deler dokumenterede vidnesbyrd fra mennesker, som har haft nærdødsoplevelser.

Søger beviser og fakta

– Min baggrund i både journalistik og jura gør, at jeg har tendens til at være skeptiker. Jeg vil have beviser og fakta og logik og årsagssammenhænge, forklarede Lee Strobel for nylig i et interview med The Christian Post. Han fortæller videre:
”Jeg var ateist det meste af mit liv, og jeg kom til tro [på Jesus, red.] gennem min egen undersøgelse af den historiske pålidelighed af beviserne for Jesu opstandelse, den videnskabelige begrundelse for eksistensen af en skaber, osv.”

Bestseller om Jesus

Strobels forskning førte i sin tid til, at han skrev bestselleren ”The Case for Christ,” som senere er blevet filmatiseret. Nu prøver han gennem interviews med forskere og eksperter fra USA og resten af verden at hjælpe sine læsere til at stole på Bibelens budskab, fordi ”det er noget, folk virkelig har brug for”.
Forfatteren har åbnet et center for evangelisering og anvendt apologetik på Colorado Christian University, hvor han har været med til at starte 91 forskellige online-kurser på forskellige niveauer.
”Jeg er overbevist om, at det er vigtigt for især unge mennesker at forstå, at vi har en tro, der ikke bygger på ønsketænkning eller fantasi eller mytologi eller legender, men at den virkelig bygger på et solidt fundament af sandhed,” fastslår Lee Strobel.

Var selv døden nær

Bogen ”The Case for Heaven” blev inspireret af Strobels egen nærkontakt med døden for ti år siden, hvor hans hustru fandt ham bevidstløs på gulvet.
”Jeg husker, at jeg vågnede i akutmodtagelsen, og lægen så ned på mig og sagde: Du er bare et skridt fra en koma og to skridt fra at dø! Og så mistede jeg bevidstheden igen,” fortæller han.
Det viste sig, at Lee Strobel lider af en sjælden sygdom ved navn hyponatriæmi, hvor kroppen mangler natrium.

”Man kan ikke overleve med det niveau af salt, som jeg havde,” fortalte han CP. ”Så jeg svævede en tid mellem liv og død, indtil de blev i stand til at redde mit liv. Men det var meget lærerigt, for i den situation er det allervigtigste, hvad der virkelig sker, når vi lukker vore øjne for sidste gang i denne verden.”
– Som kristen tror jeg på det, Bibelen lærer, men jeg har stadig en skeptisk baggrund. Derfor begyndte jeg på den mission at skrive The Case for Heaven, tilføjede Strobel.

Nærdødsoplevelser

– Jeg var skeptisk omkring nærdødsoplevelser. Jeg tænkte, at det måske skyldtes iltmangel i hjernen og hallucinationer. Men da jeg forskede i sagen, fandt jeg ud af, at der har været 900 videnskabelige studier af nærdødsoplevelser, som er beskrevet i verdslige videnskabelige og medicinske tidsskifter over de sidste 50 år. Så det er et meget vel-udforsket område.
The Lancet, som er det mest kendte medicinske tidsskrift i England, havde en analyse af nærdødsoplevelser. De skrev, at ingen af de alternative forklaringer er fyldestgørende. Så der foregår et eller andet.

Men som skeptiker tænkte jeg: Jeg vil ikke tro på nærdødsoplevelser, med mindre jeg har en bekræftelse. For der har været mennesker, som har opfundet historier, jeg ikke kan bekræfte, så det vil jeg ikke gå ind i, sagde Strobel.


Artiklen fortsætter efter annoncen:Men både bogen og filmen bekræfter, at Lee Strobel fandt de beviser, han ønskede. Han lyttede til mange, der havde haft nærdødsoplevelser, hvor de havde set og hørt ting, de bare ikke kunne havde set eller hørt – med mindre de altså netop havde haft en autentisk ud-af-kroppen-oplevelse.

I den nye dokumentar, The Case for Heaven, undersøger Lee Strobel en række nærdødsoplevelser.

Marias historie

Strobel fortæller i ”The Case for Heaven” om kvinden Maria, som blev erklæret død på hospitalet. Men Maria oplevede, at hendes sjæl forlod kroppen. Hun så lægernes genoplivningsforsøg, mens hendes ånd eller sjæl forlod kroppen og svævede op over hospitalets tag. Efter genoplivningen beskrev hun i detaljer en tennissko, hun havde set på taget. Hospitalets personale gik derop – og fandt skoen præcis, som hun havde beskrevet den.

”Der var en anden undersøgelse af 21 blinde. De fleste havde været blinde fra fødslen, men under deres nærdødsoplevelse kunne de se for første gang. De så mennesker, der prøvede at genoplive dem, de så planter og fugle. Da de blev genoplivet, vendte deres ånd tilbage til kroppen – og de mistede synet igen. En medicinsk forsker sagde, at det er ”lægeligt umuligt”.
Men disse beretninger stemmer overens med kristen teologi,” fastslår Strobel. Han henviser til teologerne Gary Habermas og J.P. Moreland, som i bogen Immortality beskriver nærdødsoplevelser i lyset af både naturvidenskab, filosofi, antropologi, etik og teologi.


Artiklen fortsætter efter annoncen:”Det er noget, vi bør tage seriøst. Der er beviseligt noget, der sker. Jeg tror, det er i overensstemmelse med kristen teologi, og det understøtter det, Bibelen siger. Fx. apostlen Paulus taler om at være ”borte fra legemet og hjemme hos Herren”.

Når vores fysiske krop dør, vil vores ånd, eller sjæl, leve videre, enten hos Gud eller adskilt fra Gud. Det er en mellemtilstand.
Til sidst, når historien slutter, og Jesus kommer tilbage, vil vi blive genforenet med vore opstandelseslegemer, og vi vil opleve den sidste dom, og derefter tilbringe evigheden i en meget fysisk Himmel eller et meget fysisk Helvede. Så nærdødsoplevelserne er i overensstemmelse med det.”

I filmen forklarer Strobel, at kristne, som dør, endnu ikke oplever ”den endelige Himmel”.
”Når vi taler om nærdødsoplevelser, må man forstå, at disse mennesker ikke er irreversibelt døde…De er klinisk døde. De har ingen målelige hjernebølger, ingen puls eller hjerteslag, så de er klinisk døde. Men de er ikke endegyldigt døde, for de vender tilbage,” forklarer Strobel og henviser til 1 Kor. 15:50-57.
– Når et menneske dør, vil deres ånd gå til denne mellemtilstand. Det er ikke den endelige Himmel. Hvis vi er i Guds nærhed, er det en vidunderlig oplevelse. Men det er ikke endemålet for os, og vi længes stadig efter den endelige Himmel efter historiens afslutning.

Her henviser Strobel til 1 Thess. 4,16, som slutter med ordene ”først skal de døde i Kristus opstå.”
I dokumentaren taler han også om Helvede som Himlens modsætning.
”Jeg kunne ikke skrive en bog om livet efter livet uden at komme ind på, at Jesus talte mere om Helvede end nogen anden i Bibelen,” siger Strobel.
– Jeg håber, at kristne vil få fornyet håb og vished om, at de skal tilbringe evigheden sammen med Gud.
Og jeg håber, at ikke-kristne vil blive klar over, at dette liv ikke er det eneste, der findes – og at de vil vende sig til Jesus for at få tilgivelse og hans gratis nåde og det evige liv, slutter Lee Strobel.


Artiklen fortsætter efter annoncen: