Oplev påsken fra en andens sandaler

Ny velskrevet roman af Hans Jørn Østerby levendegør påskens begivenheder.

Hans Jørn Østerbys nye historiske roman uddyber påskehistorien ved at sætte læseren ind på scenen. «Og det blev morgen, første dag» er meget relevant læsestof til den kommende påsketid.

Da jeg læste beskrivelsen af bogen og åbnede den, var jeg i tvivl, om hvad jeg kunne forvente. En fiktionsbog om Jesus, udgivet af et uafhængigt forlag. Ville det lykkes ham at underholde mig til bogens afslutning? Det sidste, jeg anmeldte fra Østerby, var en musik-cd.

Jeg blev bekymret, om han virkelig ville ødelægge det hele, da han inkluderer en del berømte karakterer, bl.a. Jesus og Maria Magdelene.
For det første kan en forfatter uden respekt for evangelierne køre helt af sporet med sit budskab. Der vil altid være et forbehold over for enhver form for medie, som tager virkelige mennesker i Bibelen og skriver en fiktionsbog ud fra deres eget perspektiv.

For eksempel, mener jeg, at filmen om Noah (med Russel Crowe, red.) skildrer et billede af begivenheder, som er helt modsatte Bibelen. Jeg anmeldte også en film om Jesus’ liv, hvor filmens producer skildrede Jesus som en politisk korrekt helt. For det andet kan en forfatter skrive romaner med utrolige karakterer, men fortæller historien på en kedelig måde. Gud ske lov. Det var ikke tilfældet her.

Hans Jørn Østerby har optrådt med musik og underholdning siden 1981, og har været fuldtids professionel siden 1998. I 2013 debutterede han som forfatter.

Imponerende og medrivende

Østerby har imponeret mig med en meddrivende historie, og plotlinjen holder sig til evangelierne. Han er lige så professionel som forfatter, som han er som musiker. Østerbys roman holder sig ikke kun godt til de faktiske begivenheder, der findes i evangelierne, den er også meget tankevækkende.

De karakterer, han bruger, giver os ikke kun et indblik i, hvordan de virkelige karakterer kunne have reageret, bogen giver læseren en ide om alle de mulige måder, hvorpå begivenhederne blev fortalt fra person til person på den tid. Jeg kan godt lide genfortællingen af tempelvagten, hvor Jesus helbredte hans øre.

Tempelvagten ville uden tvivl have tænkt anderledes om Jesus, og folk omkring ham ville være nødt til at undre sig over denne mystiske Jesus, som alle talte om. For den sags skyld måtte alle jøderne dengang have oplevet påskefesten på en helt anden måde. Bogen er barsk på grund af emnet og tidsperioden. Ellers er den en velskrevet bog, som vil hjælpe læseren på en ny spændende måde med at se et nyt perspektiv i forhold til korsfæstelsen og begivenhederne op til. Det er en meget relevant bog at læse, nu når påsken nærmer sig.

Hans Jørn Østerby: Og det blev morgen, første dag
240 sider. 199,95 kr.
Forlagtsgruppen Lohse


Artiklen fortsætter efter annoncen: