Arkæologisk fund i Tyrkiet: 2000-årig underjordisk by var skjulested for forfulgte kristne

Fundet af en hule viste sig at være en del af et langt større system af labyrinter og gange, fortæller museumsdirektør Gani Tarkan på Twitter.

En underjordisk by i det sydøstlige Tyrkiet, som blev bygget for knap 2000 år siden, menes at have været tilflugtssted for de første kristne under den romerske forfølgelse.

Den underjordiske by, der kaldes Matiate, ligger i Midyat-distriktet i provincen Mardin. Byen blev fundet i 2020 og anses for at være verdens største underjordiske by, skriver Jerusalem Post.
Gani Tarkan, som er direktør for Mardin Museum og leder af udgravningen, forklarer, at den underjordiske by sandsynligvis blev bygget som skjulested for kristne på flugt fra romernes forfølgelse.

Museumsdirektør Gani Tarkan.

Plads til 70.000

”Matiate er blevet brugt uden afbræk gennem 1.900 år. Den blev først bygget som et skjulested eller tilflugtssted,” forklarede Tarkan til det tyrkiske dagblad Daily Sabah.
”Som bekendt var kristendommen ikke en officiel religion i det andet århundrede. Familier og grupper, der tog imod kristendommen, ville generelt søge tilflugt i en underjordisk by, eller starte en underjordisk by, for at undslippe forfølgelsen fra Rom.

Muligvis er undergrundsbyen i Midyat en af de bosættelser, der blev bygget med dette formål.”
Gani Tarkan tilføjer, at stedet kan have givet husly til mindst 60.000-70.000 personer, og at der er fundet næsten 50 rum og en tunnel, som er over 100 meter lang.

Både kirke og synagoge

Også arkæologen Lozan Bayar mener, at Matiate har været et tilflugtssted for urkirkens troende.
”I kristendommens første tid var Rom under indflydelse af hedninger, før de senere anerkendte kristendommen som officiel religion. Denne type af underjordiske byer var tilflugtssteder for mennesker, og de har også bedt deres bønner her,” udtalte han til det tyrkiske nyhedsmedie Hürriyet Daily News.

Flere forskere mener, ifølge The Christian Post, at den underjordiske by både har indeholdt en kristen kirke og en jødisk synagoge. I synagogen findes en stor hal med en davidsstjerne på muren.
Onlinemediet Live Science skriver, at den underjordiske by først blev omtalt i assyriske dokumenter fra det 9. århundrede. Stedet ligger nær nogle kalkstenshuler, og det er sandsynligvis en af årsagerne til, at byen blev kaldt Matiate, som betyder ”huleby.”