Livskloge noveller frembåret med ægthed og ærlighed

Claus Grymer er en særdeles flittig forfatter med mindst én udgivelse om året de seneste år. Sidste skud på forfatterstammen er novellesamlingen ”Havet og ingenting”.

Bogen består af 10 korte noveller om dybden i hverdagslivs almindeligheder. Med en særegen indsigt i menneskesjælens krinkelkroge, med syn for detaljen og med en kunstnerisk mestring af sproget beskriver forfatteren, hvordan relationerne mellem mennesker er komplicerede og sommetider sårende men samtidig smukke og bevægende.

Novellerne bæres af en sjælden ægthed og ærlighed – og en underliggende jysk lune, som aldrig savnes. Her bydes vi f.eks. ind i det inderste hos den forsmåede mor, der efter datterens ægteskab føler, hun har mistet datteren eller i hvert fald datterens fortrolighed og nærhed.

Vi møder sønnen, der med et vist samvittighedsnag på grund af forsømmelse af moderen, inviterer hende til havet, da hun nærmer sig døden, men føler sig svigtet og såret, da hun sover fra hans ”gave”. Også den usikre, selvudslettende mand uden de store ambitioner, der uden at forstå det ”skyder papegøjen”, får en plads i novellesamlingen.

Alle 10 noveller er øjenåbnere ind i de skjulte afkroge i læserens eget sind. Vi kan spejle os i følelserne af misundelse, forurettelse, sorg og egoisme, men også glæde, nærhed og noget, der kan ligne lykke, som novellerne beskriver. Afsløringerne er ikke altid behagelige, men den underfundige humor og kærlige lune, som altid ligger bag beskrivelserne virker afbødende og befriende. Bogen er således af den slags, man bliver klogere af – også på sig selv.

Nu er novellegenren nok ikke den, de fleste læsere går til som den første, hvis de er på jagt efter læsestof. Har man det sådan, skal man imidlertid ikke holde sig tilbage, da man dermed går glip af en fin læseoplevelse. Og skulle man derefter gerne ville læse en roman, kan man med stort udbytte blive hos den samme forfatter og læse én af hans romaner, som han har skrevet fem af – den seneste ”Faderen, sønnen og nåden”, som udkom sidste år.

Den er, som ”Havet og ingenting”, værd at bruge tid på. Claus Grymer har derudover udgivet en række digtsamlinger og nogle erindringsbøger, så der er nok at give sig i kast med – og genremæssigt lidt for enhver smag. Lige meget, hvad man foretrækker, bliver man mødt af den samme livskundskab og varme som i ”Havet og ingenting”.

Claus Grymer: Havet og ingenting
150 sider. 219,95 kr.
Forlaget Læselyst


Artiklen fortsætter efter annoncen: